ДНЕВНИКОВА КЊИГА: Нил Гејмен "Упозорење о садржају"

Преводилац: Драшко Рогановић, Издавач: Лагуна, 2017.
е
Фото: Лагуна

Нил Гејмен (1960) је један од највољенијих и најуспешнијих савремених писаца фантастике, можда најпознатији по „Америчким боговима“ и сценарију који је писао за графичку новелу „Сендмен“, посвећену богу снова.

„Упозорење о садржају“ је збирка приповедака (и понеке песме) Нила Гејмена писаних у различитим периодима његовог стваралаштва, и разноврсним поводима (неке су биле посвећене пријатељима, док су друге писане циљано за тематске антологије). Збирку је приредио сам писац, и мада су приче писане у различитим формама, веома различитим тоном, све их повезује исти приступ теми. Како сам писац објашњава, свака од њих призива призоре, речи или идеје који би требало да функционишу као окидачи, односно као “вратанца у поду” која се отворе да читаоца избаце из равнотеже.

У уводном делу збирке, Гејмен преиспитује праксу стављања „упозорења о садржају“ на корице књиге или уводне шпице филмова, критикујући претерано чистунство у приступу уметности. Књига обухвата и белешке о приликама под којима су приче настале нудећи занимљиве и духовите минијатуре из пишчевог живота које насловима уз које су везане дају контекст, а често и нову димензију.

Нетипично за Гејмена, збирку отвара духовита и изненађујуће поетична песма о склапању столице која се без имало артифицијелности, крајње елегантно и непретенцизно, пред очима читаоца “склапа” у песму о стварању и писању. Ово није једина песма у збирци; међу њима издваја се и „Поштовање формалности“ разиграни и мрачни монолог зле чаробнице из Трнове Ружице који показује да су сви, добри или лоши, јунаци својих сопствених прича.

“Повратак Витког Белог Војводе” писан као класична бајка смештена у научнофантастични миље, заправо је дирљива посвета једном од највећих музичара нашег времена, Дејвиду Бовију, и његовој љубави са Иман. Ова приповетка препуна је мрвица цитата и препознатљивих елемената из бајки целог света, па Гејман у једва десетак страница успева истовремено да евоцира сензуалност “Прича из хиљаду и једне ноћи”, али и луцидна надмудривања Краља Соломона и Краљице од Шабе из јеврејских бајки. “Проблем са Касандром” је заразна мистерија у којој откривамо шта се дешава кад вас на Фејсбуку контактира девојка из средње школе коју сте измислили, а „Доле, у мору, где сунце не сија” показује са колико дубоких емоција Гејмен може да натопи изузетно кратку причу.

У “Упозорењу о садржају” Гејмен у пуном распону показује своју раскошну машту, и невероватан таленат да дискретно и непрентенцизно, често и на само пар страница, развије истинску магију приповедања, заводљиво заплићући своје необичне заплете натопљене специфичном готском лириком.  

Настасја Писарев

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести