Додељен Печат вароши сремскокарловачке

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Престижна награда Бранковог кола, ''''Печат вароши сремскокарловачке'''', за најбоље песничке књиге на српском језику у 2018. години, равноправно је припала за књиге изабраних песама Бошку Сувајџићу и Ивану Лаловићу, а за нове самосталне збирке поезије Јасни Миленовић и Саши Нишавићу.
1
Фото: бранково коло

Одлуку је једногласно донео жири у саставу: Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић. 

У ужем избору за награду нашле су се и нове књиге песама Милосава Тешића, Ранка Чолаковића, Тање Ступар Трифуновић, Драгана Јовановића Данилова, Наташе Бундало Микић, Драгомира Ћулафића, Дамира Малешева и Јане Алексић.

У образложењу се наводи да је Сувајџић саставио књигу својих изабраних и нових песама "Направи ваздух" (Културни центар Новог Сада, 2018), која доноси узорну ретроспективу његовог досадашњег песничког пута. 

Сувајџићева поетика заснована је на амалгаму језичке енерегије ученог песника (поета доцтус) и песника пророка (поета ватес), а у распону ерудиције храњене култом библиотеке и прекогнитивних силница на таласима зазиваног надахнућа, отварају се живи тематско-мотивски кругови општег карактера и личних фантазмагорија, оценио је жири.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести