ДОДЕЉЕНА ЕВРОПСКА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЈУ „ПЕТРУ КРДУ” Признање Метину Џенгизу

Међународни жири Европске награде за поезију „Петру Крду“, која се додељује бијенално, одлучио је да ове године лауреат буде један од најзначајнијих савремених турских песника, преводилац и издавач Метин Џенгиз.
4
Фото: Pixabay.com

„Поезија Метина Џенгиза проблематизује становишта и изазове традиционалних поетика, поставља питања и обликује теме из савременог света, притом настојећи да их изрази у складу са реалношћу живота, а да уједно сачува лирску ауторефлексивност. Другим речима, интимизам Џенгизове поезије увек подразумева или призива шири друштвени контекст. Том особином Метин Џенгиз сврстава се међу ствараоце који поезију не виде као засебно острво у хаосу модерног света, већ управо као језички сугестивно артикулисан начин превазилажења тог хаоса”, наводи се у образложењу жирија, који су творили проф. др Михајло Пантић, књижевни критичар Саша Радојчић и македонска песникиња Лидија Димковска.

Није згорег подсетити на то да су међу досадашњим добитницима награде „Петру Крду” и Хусто Хорхе Падрон (Шпанија), Чарлс Симић (САД), Миодраг Павловић (Србија), Роберто Мусапи (Италија), Рајнер Кунце (Немачка), Тадеуш Ружевич  Пољска), Весна Парун (Хрватска), Љубомир Симовић (Србија) и Ото Толнаи (Србија/Мађарска). Иначе, награда ће Метину Џенгизу бити уручена 21. децембра у Свечаној сали Градске куће у Вршцу.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести