Додељена награда „Стражилово“, уручење лауреатима 8. септембра

НОВИ САД: Овогодишња награда “Стражилово” за најбоље песничке књиге објављене у Бранковом колу додељена је Перици Маркову за књигу „Песмице“, Ивани Стојић за збирку „Путник са тачком“ и Ирени Плаовић за књигу поезије „Велико Топло“.
branko radicevic
Фото: Youtube Printscreen

По одлуци жирија, који је председавао Ненад Грујичић, награда „Стражилово“ за најбољи песнички првенац припала је Милошу Пуђи за поетску збирку „Колска игра“.

У образложењу своје одлуке жири је навео да је тринаеста по реду књига песама, „Песмице“ Перице Маркова из Зрењанина посвећена Бранку Радичевићу, односно поезији самој и певању у матерњем језику: „У лепоти музичке супстанце језичког медијума, Марков проговара језиком савременог доба, са финим натрунима локалне лексике и звука, песничких кованица и нових речи”.

Када је, пак, реч о збирци “Путник са тачком” Ивана Стојић из Смедерева, у наносима новог лексичког материјала и звука у њеним песмама осети се зрелина захвата у језику.

„Велико Топло” Ирене Плаовић из Београда представља поему у славу љубави и вољења, са горким талозима и спознајама, док се, по оцени жирија, „Колска игра“ Милоша Пуђе из Приједора издваја из мноштва уобичајених првеначких поетских записа који су преплавили јавни и новомедијски простор јер доноси неуобичајено зрео  таленат: „Поверујмо у дивно чудо оствареног орфејског пута једног новорођеног српског песника у лепоти и слободи матерњега језика”.

Подсетимо, награда “Стражилово” траје четири и по деценије –  од далеке  1973. године, а међу досадашњим лауреатима су и Перо Зубац, Данко Поповић, Луко Паљетак, Драшко Ређеп, Радомир Путник, Сава Бабић, Благоје Баковић, Душан Поп Ђурђев, Драгослав Дедовић, Борис Лазић, Жељко Пржуљ, Весна Егерић...

Овогодишња награда свечано ће бити  уручена на Стражилову 8. септембра, у оквиру 47. Бранковог кола, које ће трајати од 7. до 17. септембра и биће у знаку 135. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића и Беча на Стражилово.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести