Драгану Стојановићу „Бескрајни плави круг”

НОВИ САД: Награда „Бескрајни плави круг“ за роман на српском језику који је објављен између 1. новембра 2019. године и 1. новембра 2020. године додељена је Драгану Стојановићу  за дело „Тамна пучина” уз издању Дома културе Студентски град из Београда.
d
Фото: Ilustracija

У награђеном роману прати се судбина главног јунака и његове породице од пролећа 1914. до 10. априла 1941. године. У приповедном току, кроз неку врсту унутарњег монолога, укршају се слике друштвеног и политичког живота српске престонице, ликови и судбине жена, испитивање деловања зла и добра у метежном времену, а све је снажно осенчено отвореном или прикривеном књижевном и културном подлогом. Стојановићева књига има сложену структуру, чему доприносе и лајтмотиви, којима се отварају питања о историји и сугерише вера у уметност, наводи се у образложењу жирија, који су творили Александар Јовановић (председник, Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.

Подсетимо, Банатски културни центар из Новог Милошева и Удружење „Суматра“ из Новог Сада, уз подршку Матице српске, Задужбине „Милоша Црњанског“ из Београда и Културног центра Војводине „Милош Црњански“ из Новог Сада, основали су манифестацију Дани Милоша Црњанског која је лане први пут одржана. У оквиру ове манифестације, а у спомен на аутора „Сеоба” и његов романсијерски опус, Матица српска је основала сталну годишњу награду под именом „Бескрајни плави круг“, која ће се додељивати за најбољи роман написан на српском језику.

Наша најстарија књижевна, културна и научна институција деценијама је неговала признања за поезију, есејистику, књижевну историографију... али у Матичином систему награђивања није била покривена и „велика матура сваке књижевности“ – роман. Стога је и установљена Награда „Бескрајни плави круг”, уз идеју да, с једне стране чува спомен на Милоша Црњанског и његово дело, а са друге да награђивањем књижевних дела објављених на српском књижевном простору дају подстрека развоју књижевности.


Дани Милоша Црњанског

„Бескрајни плави круг” биће овогодишњем лауреату уручен у оквиру Дана Милоша Црњанског, у суботу, 28. новембра, на Камерној сцени Српског народног позоришта у 16 часова.

Сама манифестација почиње 27. новембра Песничким уздарјем Милошу Црњанском, којем ће од 18 часова у Матици српској окупити Растка Лончара, Милоша Маркова, Стефана Басарића, Бранислава Чурчова, Душана Карабасила, Милену Кулић, Лазара Биорца и кантаутора Немању Нешића. Суботњи програм Дана отвара у 10 часова округли сто у Матици српској „Путописи Милоша Црњанског”, на којем ће, међу осталим говорити Слободан Владушић, Владимир Гвозден, Драган Проле, Јелена Марићевић... Након уручења Награде, на Камерној сцени СНП-а одломке из „Романа о Лондону” говориће глумци Тијана Марковић и Душан Вукашиновић, а делове поеме Зорана Ђерића „Сенке М. Цр.” глумац Григорије Јакишић. 


Желели бисмо да Бескрајни плаву круг дуго траје, да установи један добар систем вредности, везан за српски роман, и да то темељно утиче на то да она стваралачка парадигма, коју отелотворује Милош Црњански, буде врло стабилна у српској књижевности и да се, како је то он рекао тридесетих година прошлог века, не изгубимо ни у колонији стране књиге, нити да оно што јесте некакав домаћи систем кодова наше културе тако конзервирамо да он не буде способан за даље промене, порука је председника Матице српске проф. др Драгана Станића.

У ужем избору су били и романи: Избледеле душе Младена Јаковљевића (Академска књига, Нови Сад 2019), Велелепота секунде: роман са акростихом Ненада Гугла (Бит издаваштво, Чачак 2020) и Слобода говора Владана Матијевића (Лагуна, Београд 2020). Иначе, први лауреат награде “Бескрајни плави круг” био је зрењанински писац Слободан Мандић, који је признање завредео за роман “Банатски палимпсести” у издању “Агоре” и Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” из Зрењанина.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести