Европска награда за Јаз Дарка Тушевљаковића

БРИСЕЛ: Дарку Тушевљаковићу је у Бриселу, у репрезентативном здању Концерт Нобл, уручена Европска награда за књижевност за роман „Јаз“. 
darko tusevljakovic
Фото: Tanjug (Arhipelag)

Европску награду за књижевност Дарку Тушевљаковићу уручио је на свечаној церемонији Тибор Наврачић, европски комесар за образовање, омладине спорта и културе, саопштио је „Архипелаг“. 

Свечаном уручењу овогодишње Европске награде за књижевност присуствовали су највиши представници Европског парламента и представници малтешког председавања ЕУ.

Велика је част добити овако значајну награду и наћи се како међу одабраним ауторима из других европских земаља, тако и међу досадашњим добитницима награде из Србије. Посебно ми је драго што то отвара пут књизи изван језичких и националних баријера, пошто сматрам да је Јаз роман који ће умети да кореспондира са читаоцима из других поднебља, других традиција и геополитичких ситуација. Неки ће се препознати у ономе чиме се у роману бавим, некима ће можда контекст бити необичан и стран, али свеједно бих рекао да је суштина приче довољно универзална за све, рекао је Тушевљаковић.

Тушевљаковић је Европску награду за књижевност добио за роман „Јаз“, који је пре неколико месеци објављен у издању „Архипелага“. 

Према речима издавача, у питању је снажан друштвени роман о Србији деведесетих година и с почетка новог века, о младој генерацији разапетој између одласка и опстанка у властитој земљи, о оним старијима обузетим носталгијом и борбом против времена које их превазилази, као и о мноштву јазова који се у таквим личним, породичним и социјалним околностима отварају међу људима.
Европска награда за књижевност састоји се из повеље и новчаног износа од 5.000 евра. 

Награда, која се додељује од 2009. године потврдила је у међувремену велики значај за међународну промоцију награђених књига и писаца.    

Ранији добитници Европске награде за књижевност из Србије били су Јелена Ленголд и Угљеша Шајтинац.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести