Хандке захвалио на подршци, одбио да говори о бившој Југославији

СТОКХОЛМ: Аустријски писац Петер Хандке, добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, изјавио је на конференцији за новинаре да више воли анонимне мејлове мржње од питања о његовој подршци некадашњем председнику Србије Слободану Милошевићу током ратова 90-их.
handke
Фото: Tanjug (Anders Wiklund/TT News Agency via AP)

Хандке се састао са представницима медија у Стокхолму где треба да прими награду, пренео је Ројтерс.

На питање да ли је прихватио да се у Сребреници догодио масакр, видно дрхтећи Хандке је одговорио да је примио много писама подршке од читалаца, након што му је додељена награда у износу од девет милиона шведских круна (935.000 долара).

Он је, међутим, рекао да је примио и једно анонимно писмо које је имао је тоалетни папир у себи.

Имало је и неку врсту "калиграфије измета", рекао је он.

Кажем вам да више волим тоалетни папир, анонимно писмо с тоалетним папиром унутра, него ваша празна и незналачка питања, рекао је Хандке.

Хандке је рекао да жели да захвали читаоцима на њиховим писмима подршке и одбио да говори о бившој Југославији.
Не желим да одговорим ни на једно ваше питање, рекао је новинарима.

Питер Мас из америчког сајта "Интерсепт" је поставио питање у којем је тражио од Хандкеа да "призна геноцид у Сребреници", што је доста наљутило чувеног писца који инсистира на томе да је у Стокхлом дошао због доприноса који је дао књижевности, пренеле су Вечерње новости.

Мас је, иначе, од тренутка када је саопштено да је Хандке добио Нобелову награду, предњачио у нападима на славног писца.

Хандке ће сутра поподне одржати свој говор пред одабраном публиком на Академији, док ће му награда, као и свим лауреатима бити уручена у уторак 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела, како налаже церемонија.

Иначе, када се нобеловац појавио на вратима део извештача је спонтано запевао рођенданску песму, јер Хандке баш данас, игром судбине, пуни 77 година.

Аустријски писац је дирнут одслушао песму која му је била намењена.

Новинаре је занимало много тога, па и то да ли ће Нобелова нарада нешто променити у његовом животу.

Све ће бити апсолутно исто као и до сада, поручио је Хандке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести