Хандкеу и Данојлићу Велика награда Иво Андрић

БЕОГРАД: Велика награда Иво Андрић за најбољу књигу у 2020. години припала је нобеловцу Петеру Хандкеу за роман "Други мач " у преводу Жарка Радаковића, а у издању Лагуне, док је истим признањем за животно дело награђен приповедач, романсијер и есејиста Милован Данојлић.
handke
Фото: Tanjug (Anders Wiklund/TT News Agency via AP)

Жири који је одлучивао о лауреатима чинили су Мухарем Баздуљ, Јован Делић и Желидраг Никчевић, а одлуку је саопштио данас у Медија центру.

Делић је, цитирајући делове образложења о награди Данојлићу нагласио да је "помало таквих подвижника језику, вишеструко обдарених и разноврсно остварених прозних писаца, песника, есејиста, преводилаца и публициста као што је наш писац који тренутно живи и ради у Паризу."

"Ретки су писци тако богатог разуђеног опуса, високе књижевне културе и одговорности пред делом, језиком, светом и животом, својим народом, својом земљом и историјом као што је Милован Данојлић. Његова креативна песничка природаи ретко језичко осећање, које сед није иступило већ се изоштравало и усавршавало у сусрету са страним језицима, културама и књижевношћу", казао је Делић.

Говорећи о признању које је Жири доделио нобеловцу Хандкеу, Делић је истакао да се његова књига "Други мач" у безброј пута оклеветаном, ирационално и неправедно убијаном српском народу, доживљава као прича о себи и као мелем за безбројне ране.

"Зато се ова књига издваја између свих осталих издања у 2020. години и зато је крунисана "Великом наградом Иво Андрић". Та књига даје наду у историсјку и и књижевну истину" казао је Делић.

Према његовим речима, неће бити превелико изненађење ако Петер Хандке дође око Светог Саве у Београд или Андрићград да прими вредно признање.

"Данојлић има здравствене проблеме, па је мало вероватно да ће у току пандемије ризиковати свој долазак у Београд", казао је Делић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести