Илији Бакићу награда за допринос популаризацији фантастике

БЕОГРАД: Награда за допринос популаризацији књижевне фантастике, коју од 2014. додељује Фестивал фантастичне књижевности "Арт-Анима", припала је Илији Бакићу.
ilija-bakic
Фото: Dnevnik.rs

Бакић (1960) је приповедач, песник, романсијер, књижевни критичар, стрипски критичар и уредник.  Значајан део његових књижевних активности и стваралаштва везан је за фантастичну и авангардну књижевност. 

Његова дела, објављена као самостални наслови и заступљена у више значајних антологијских избора фантастике, високо су оцењена од стране критичара и колега.

Као критичар и хроничар књижевних дела објављених на домаћој издавачкој сцени, потписао је велики број критичких текстова и есеја, посебно се бавећи делима из домена фантастике, чиме је значајно допринео да ова врста прозног стваралаштва допре до ширег круга читалаштва, стоји у образложењу.

Аутор је преко двадесет књига, међу којима је и лексикон "101 лице фантастике".

Добитник је више награда, укључујући и награду за најбољу књигу Друштва књижевника Војводине за збирку научнофантастичних прича "У одвајању". 

Члан је Српског књижевног друштва, Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Војводине и Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић".

Досадашњи добитници награде Фестивала фантастичне књижевности "Арт-Анима" за допринос популаризацији фантастике су Зоран Живковић, Горан Скробоња и Жика Богдановић.

Четврти Фестивал фантастичне књижевности одржава се 3. и 4. јуна у Клубу галерији "Полет", у организацији сајта за промоцију фантастичне књижевности "Арт-Анима.цом" и "Контраст издаваштва".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести