Институт Сервантес обележава Светски дан књиге

БЕОГРАД: Институт Сервантес у Београду наставиће традицију јавних читања на Светски дан књиге и ауторских права, али ће овог 23. априла у складу са ванредним стањем велика прослава бити одржана на Инстаграм профилу института, са почетком у 12 часова.
knjige soljica caja
Фото: pixabay.com

Прво јавно читање Институт је организовао 2015. године, када је више стотина заљубљеника у књигу јавно читало авантуре Дон Кихота и Санча Пансе.

Потом је ова прослава са великим успехом организована и наредних година, а традиција јавних читања у друштву неће бити прекинута ни овог пролећа.

Тако ће сутра у подне, на Инстаграм профилу почети емитовање видеа уживо у току којег ће се укључити бројни сарадници и пријатељи Сервантеса како из Београда и Мадрида, тако и из других градова попут Новог Сада, Крагујевца и Загреба.

Свако од њих читаће одломке из својих омиљених књижевних дела на одабраном језику - српском, шпанском, каталонском.

Управо на Светски дан књиге, за потребе ове активности, своја врата након краће паузе отвориће и Сервантесова библиотека “Хосе Јеро”.

Следећи препоруку Министарства културе и информисања, библиотека у Чика Лјубиној улици биће од следеће седмице отворена за посетиоце и то понедељком и петком, од 11 до 15 часова, као и средом од 9 до 13 часова.

Уз ограничено радно време, рад библиотеке пратиће и посебне мере опреза и безбедности за све кориснике и запослене у Институту Сервантес.

Дигитални каталог библиотеке са посебним садржајима и виртуелним читалачким клубом и даље ће бити доступан члановима библиотеке, а Институт Сервантес ће се и у наредном периоду трудити да путем интернета свим заинтересованима приближи шпански језик и хиспанске културе.

Светски дан књиге прославља се широм света 23. априла још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу.

Ипак, ова традиција вуче знатно дуже корене у Шпанији, где се овај датум обележава од 1923. године, као дан када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир.

На тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током двадесет и четири сата прода се око 400.000 књига и чак четири милиона ружа.

Ове године празник ће бити обележен симболичним акцијама широм Шпаније, у складу са ванредним стањем.

Седиште Института Сервантес у Мадриду покренуло је акцију “Слобода, то је књижара” којој су се придружиле бројне личности из света културе и уметности са жељом да заједничким снагама скрену пажњу на кризу која је погодила књижаре, издавачке куће, библиотеке и остале актере књижевне индустрије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести