Иви Брдар Михизова награда за драмско стваралаштво за 2021.

ИРИГ: Жири награде за драмско стваралаштво "Борислав Михајловић Михиз", коју додељују Фонд "Борислав Михајловић Михиз" и Српска читаоница у Иригу, а у саставу: Маја Пелевић, драматуршкиња и драмска списатељица, Димитрије Коканов, драматург и драмски писац, и Светислав Јованов, театролог (председник жирија), донео је једногласну одлуку да се Награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2021. годину додели Иви Брдар, драмској списатељици из Београда/Берлина, за досадашњи остварени опус.
knjige
Фото: pixabay

Награда ће бити уручена на свечаности у Српској читаоници у Иригу 17. октобра.

Четири драме од којих се састоји досадашњи опус Иве Брдар недвосмислено указују не само на самосвојност, у позиционирању теме, темељност на стилско-жанровском нивоу и самосвесност у погледу нивоа критичког ангажмана, већ и на једну не тако честу одлику: истрајну тежњу ка синтези. Ова тежња се испољава, најпре, у чињеници да, мењајући ефектно угао гледања, Брдар подједнако суптилно а бескомпромисно сагледава – често у међусобном судару – скучености и истрошености овдашњег „малог света“, материјалну засићеност и менталну, све више виртуелну испразност „великог света“ Запада, и, најзад,  у њиховом „пресеку“ – ропску тескобу, крхку наду и цинични апсурд изолованог појединца. При томе, ауторка ефектно акцентује актуелности тематике кроз парадоксе форме. У прва два комада, Бацачи прстију и Мушкатле могу преживети све, остајући формално у оквирима драмског позоришта (изграђени ликови, дијалог и тензија), она на нов начин осветљава тематику промене, скучености, путовања и изгнанства, захваљујући највише језгровитој, час поетски, час математички прецизној употреби језичких нијанси. Стављајући у наредна два остварења - Сутра је (за сада) увек ту и - Ако нисам добра шта ћемо онда -  у центар пажње однос појединца према фантазијама провинцијалног менталитета, као и према кошмарима глобалног и виртуелног, Ива Брдар „обрће смер“: градећи низ сложених стилско-жанровских фигура – од ироније, преко пастиша, до пародије и гротеске – она успева да још непосредније разоткрије, исмеје, али и осмисли крхотине разних стварности које са нама дели, наводи се у образложењу.

Биографија добитнице:

Ива Брдар (1983) је завршила драматургију на Факултету драмских уметности у Београду и мастер из позоришних студија на Универзитету Sorbonne Nouvelle Paris III.

Ауторка је драмских текстова Бацачи прстију, Мушкатле могу преживети све, Сутра је (за сада) увек ту, Ако нисам добра шта ћемо онда. Добитница је награда Brücke Berlin, Heartefact и награде конкурса Стеријиног позорја. Њене драме извођене су у позориштима Schauspiel Stuttgart, Kosmos Theater Wien, Cherry Arts Ithaca, čitane u New York Public Library, Théâtre du Nord, Deutsches Theater и биле уврштене у ужи избор Theatertreffen Stückemarkta. У Немачкој њене драме заступа Rowohlt Verlag.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести