Михизова награда драмској списатељици Тијани Грумић

НОВИ САД: Српска читаоница Ириг, из Фонда “Борислав Михајловић Михиз” за драмско стваралаштво, ове године је наградила Тијану Грумић.
tijana grumic
Фото: Dnevnik.rs

Жири у саставу: Даринка Николић,позоришна критичарка, Ксенија Крнајски, редитељка и Светислав Јованов, театролог (председник жирија), донео је, на састанку од 1. октобра, једногласну одлуку. Тијани Грумић, драмској списатељици из Београда, награда је додељена за досадашњи опус.

Својим до сада објављеним и изведеним комадима, Тијана Грумић се недвосмислено представила као аутентичан и перспективан глас у пејзажу савремене српске драме. У тај пејзаж, Тијана Грумић уноси специфичну емотивност са варницама урбане ироније, дијалог зреле лакоће и поетске изнијансираности, као и дар за језгровиту карактеризацију ликова. Од интроспективне убедљивости комада „Ко још једе хлеб уз супу“, преко маштовитог преплитања друштвених ломова и драме одрастања у „Моћни ренyери не плачу“, до меланхоличног трактата о усамљености у „Кеплер 452-б“ и импресивно монтиране, друштвено ангажоване, а ипак изражено лирске драме „Стварање Човека“, Тијана Грумић нас на самосвојан начин враћа архетипским темама сазревања, смрти, љубави и изгнанства, показујући све израженију способност да најскривенију интиму својих јунака повеже са универзалним, чак и метафизичким тескобама света у којем живимо, наводи се у саопштењу жирија.

Тијана Грумић је рођена 1993. године у Новом Саду. На Факултету драмских уметности (ФДУ) у Београду, дипломирала је на катедри за драматургију 2016. године, као студенткиња генерације. На истом факултету је 2017. године завршила мастер студије 

драматургије, а тренутно је студенткиња докторских уметничких студија.

Њени драмски текстови извођени су у омладинском позоришту „ДАДОВ“, на сцени УК „Вук Караџић“ у Београду, у позоришту „Бора Станковић“ у Врању и Српском народном позоришту у Новом Саду, док је као драматург радила у Народном позоришту у Београду и Народном позоришту у Сомбору.

Добитница је награде „Јосип Кулунџић“ катедре за драматургију на ФДУ, за остварен изузетан успех из области позоришта, радија, филма, телевизије или критике. Њена драма „Стварање Човека“ проглашена је за један од пет најбољих савремених ангажованих драмских текстова на конкурсу Фонда „Хартефакт“ 2016. године, уз најављену праизведбу у Атељеу 212 у Београду.

Драма „Моћни ренџери не плачу“, која је тренутно на репертоару Српског народног позоришта у Новом Саду, ушла је у ужи избор на конкурсу Стеријиног позорја за најбољи драмски текст 2018. године.

Представа „Кеплер 452-б“ позоришта „Бора Станковић“ из Врања, у режији Југа Ђорђевића, учествовала је током 2018. године у такмичарској селекцији 63. Стеријиног позорја и 54. фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ на ком су Југ и Тијана поделили специјалну награду. За драму „Кеплер 452-б“ Тијана Грумић је добила и награду за најбољи савремени драмски текст на фестивалу „Актер Европе“, 2018. године, у Преспи (Македонија).

Поред рада у позоришту, Тијана Грумић је већ неколико година ангажована у раду Истраживачке станице Петница, где је тренутно руководитељка програма друштвено-хуманистичких наука.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести