Изашао нови број „Поља“: О Дилану и „Мучком убиству”

НОВИ САД: Из издавачке радионице Културног центра Новог Сада изашао је нови број „Поља”.
p
Фото: Danilo Vuksanović: Matrica. Počasna diploma

У свом издању формално за јануар/фебруар 2021, овај часопис за књижевност и теорију доноси у рубрици „Тајни врт”, посвећеној „несавременој књижевности”, избор из драмске, поетске и прозне фантазије Јелене Гуро (1877-1913), руске књижевнице француских корена, чији је вртоглави стваралачки узлет зауставила леукемија.

У „Гласовима” се „чује” поезија Ненада Милошевића и Ане Бојовић, као и проза Срђана В. Тешина, Татјане Јанковић, Маријане Чанак и Петра Цвијовића, док у „Реду вожње” читаоци могу да се упознају са поемом Боба Дилана „Мучко убиство” (Murder most Foul), емитованом 27. марта прошле године на његовом Јутјуб каналу, које је за само три дана скупила више од 2,4 милиона прегледа а до јануара 2021. та се бројка попела на 4,6 милиона. Ову баладу, само на први поглед посвећену атентату на Џона Кенедија, који је заправо искоришћен само као повод да Дилан исприча своју прижу о судбини Америке, прати сјајан есеј Боривоја Герзића, који је и превео „Мучко убиство” на српски језик.

Рубрика „Доживи” доноси поезију македонског песнике Владе Урошевића, руског књижевника Варлама Шаламова и шкотске списатељице Џеки Кеј, те прозу француског писца Грегора Бујиеа, кенијске ауторке Макене Онђерике, док у „Златној греди” Нина Живанчевић пише о историјату стварања радикалних песничких пракси. Богато поље критике отвара текст Јелене Ангеловски о књизи „Фемицид и друге песме” Драгане Младеновић, а ту су, рецимо, и слово Тијане Тропин о „Далекој обали” Карила Филипса, Бојане Стојановић Пантовић о „Доле доле” Дане Зајц или Иване З. Танасијевић о новом роману Милисава Савића „Пепео, пена, шапат”. Ликовни лајтмотив броја су радови са изложбе Данила Вуксановића „Матрица. Монологија”, која је пролетос реализована у Галерији Матице српске.

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести