Изложба о Лази Лазаревићу

Пројекат „Трагом знаменитих Срба у Немачкој - шабачки, београдски и берлински дани Лазе К. Лазаревића” представљен је на Сајму књига у Београду.
e
Фото: pixabay.com

Део пројекта је и изложба „Лаза К. Лазаревић - Србин у Европи, Европљанин у Србији” ауторке Олге Красић Марјановић, приређена у хали 2 Београдског сајма. По њеним речима, изложбу о Лази Лазаревићу чини 11 плаката на којима су представљена писма, медицинске забелешке и литерални рад великана српске културе. „Изложбом смо испратили Лазаревића од његових првих дана у Шапцу, па све до одласка у Немачку и боравка у Берлину”, навела је ауторка изложбе.

Симеон Бабић, директор Фондације за хуману старост „Лаза Лазаревић”, напоменуо је да Лазаревић оставио низбрисив траг између српског и немачког народа. „Одлучили смо се да кренемо у пројекат у којем ћемо између осталог осветлити чињеницу да је Гете учио српски језик да би превео „Хасанагиницу”. Изложба о Лази Лазаревићу је почетак тог пројекта како би трећа генерација Срба у Немачкој упознала великане свог рода који су живели у тој земљи”, рекао је Бабић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести