Језикоманија: Компјутер или рачунар?

Признаћете, ово је доба компјутера, високо развијене технологије (да не кажем HI-TECH age) и све више усвајамо речи везане за употребу ових справа.
Natasa NOVA FOTKA
Фото: Dnevnik.rs

На језичком пољу се води битка да ли је исправно рећи КОМПЈУТЕР или РАЧУНАР… Шта ако вам кажем да би требало да користите обе верзије? Домаћи израз јесте РАЧУНАР, али је потребна и енглеска реч, најпре због изведеница КОМПЈУТЕРСКИ, КОМПЈУТЕРИЗОВАТИ, КОМПЈУТЕРИЗАЦИЈА.

А како бисте назвали онога ко се бави рачунарима? КОМПЈУТЕРИСТ или КОМПЈУТЕРАШ? А по речи РАЧУНАР било би РАЧУНАРЏИЈА, РАЧУНЏИЈА? „Бављење рачунарима” је веома широк појам и у оквиру њега постоји спектар различитих занимања (администратор система, администратор мрежа, дизајнер интернет презентација, стручњак за хардвер, администратор база података, програмер…) За људе који се не „баве” рачунарима реч компјутерист је можда прихватљива јер не познају довољно ту област.

Реч цомпутер на енглеском језику је изведена од глагола „то цомпуте” - израчунати. Компјутери-рачунари и не раде ништа друго осим што рачунају.

Тек када неко укључи неки математички програм, разумно је компјутер називати рачунаром. Када дете седне да нешто нацрта у програму (PAINT, нпр.), оно би компјутер пре назвало цртачем него рачунаром. Када људи гледају филмове, више одговара чак и израз кућни биоскоп него рачунар.

Енглеска реч калкулатор (calculator) такође значи рачунар. Од „то calculate” - рачунати. А справу за рачунање код нас зовемо ДИГИТРОНОМ.

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести