Јовану Зивлаку „Кочићева књига”

Књижевна награда „Кочићева књига”, која се додељује за целокупно књижевно стваралаштво, по одлуци жирија Задужбине „Петар Кочић”, за 2020. годину припала је новосадском песнику и есејисти Јовану Зивлаку, а за 2021. београдском књижевнику Александру Југовићу.
8-zivlak
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у образложењу, Јован Зивлак је „далеко одмакао на непредвидљивим путевима модернитета, везу са традицијом одржава преко језика у којем су најдубљи коријени бића и најисконскији слојеви памћења”. „Зивлак се увек издвајао. Из његових многобројних књига као да слушамо хук вјетра преко непрегледних завичајних њива под чијим браздама као да још тутње таласи давно ишчезлог мора. Можемо рећи да је он један од најзначајнијих наших живих писаца, што најбоље потврђују његове многобројне књиге и признања”, наводи жири,који су творили Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Када је реч о Југовићу, жири наводи да се он профилисао као један од најаутентучнијих гласова савремене српске књижевност и аутор који доследно у својим поетским, прозним и драмским књижевним делима фикционализује живот човека на Балкану у свим његовим комичним и трагичним видовима. „Југовић је један од оних писаца чија остварења никада не понављају једну једном досегнути концепт певања и мишљења, сањања и стварања. И кад се обраћа интелектуалној елити, и кад пише и за обичног човека, једнако је интересантан, готово увек нов и на свој начин оригиналан”, пише у образложењу награде „Кочићева књига”.    

М. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести