Јовану Зивлаку награда Огледало српско

Књижевна награда “Огледало српско”  Друштва српских књижевника Црне Горе и Херцеговине за 2020. годину једногласном одлуком жирија, додељена је Јовану Зивлаку песнику из Новог Сада.
jovan zivlak
Фото: Youtube Printscreen

„У поезији Јована Зивлака уредно је упакован каталог систематског пропадања света, који нам се упорно намеће као реалан свет. Ова поезија нема милости ни за измаштани ни за фантазмагорични свет - свет фантазије који се у крајњем темељи на раду зла, на лажима и обманама; што су обмане уверљивије, тиме је тај свет снажнији и бестиднији. Песник је зато позван да такав свет и његове представе именује, и постави на сцену, не у њиховој појавности, већ у дубини њихове природе која мора бити чиста и јасна попут сузе”, наводи се у образложењу жирија, који су творили Желидраг Никчевић, др Будимир Алексић и Бећир Вуковић.

Јован Зивлак (1947, Наково), песник, есејиста, критичар и издавач, објавио и приредио више од тридесет књига, а његова поезија је преведена на десетак језика. Добитник је бројних књижевних награда, између осталих “Млада Струга”, “Круна деспота Стефана Лазаревића”, “Станислав Винавер”, “Душан Васиљев”, Октобарска награда града Новог Сада”, “Петар Кочић”, “Никита Станеску”, као и једну од  најугледијих песничких признања, Награду “Васко Попа”. Награда “Огледало српско” Јовану Зивлаку биће уручена у августу у  Новом Саду, на овогодишњем Међународном новосадском књижевном фестивалу.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести