Катарина Митровић лауреат Сомборског књижевног фестивала

СОМБОР: Руководећи се чињеницом да је за сваког младог књижевника, након штампања првенца, можда и највећи подвиг каријере да изда другу књигу,
sombor knjiga
Фото: Градска библиотека "Карло Бијелицки", фото: Дневник

Сомборски књижевни фестивал и овдашња Градска библиотека „Карло Бијелицки“ пре три године су осмислили конкурс за другу књигу аутора до 35 година. Према пропозицијама конкурса расписаног још у новембру прошле године, рукописи су слати под шифром, а пристигао је укупно 21 рад.

Жири, који је заседао у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић, након вишеструког читања и дискусије, издвојио је три рукописа који су се наметнула својом зрелошћу, идејном заокруженошћу и целовитошћу, при чему је занимљиво да су у најужи круг ушле искључиво списатељице, Марија Васић са рукописом „Тестамент“, Јелена Обрадовић са „У земљи стакла“ и Катарина Митровић са рукописом „Питоми дивљи пас“, који је у наредној серији разматрања, жири једногласно одлучио да прогласи за најбољи пристигли рукопис на конкурсу 3. Сомборског књижевног фестивала.

Награда, која се састоји из штампања награђеног рукописа током Сомборског књижевног фестивала који ће се одржати 11. и 12. маја, биће уручена победници конкурса, Катарини Митровић (Београд, 1991), која је студирала српску књижевност и језик на Филолошком факултету, да би тренутно била на четвртој години смера драматургије на Факултету драмских уметности у Београду. Њена целовечерња драма „Кидање“ изабрана је као једна од пет најбољих на Хартефактовом конкурсу за најбољи регионални савремени ангажовани драмски текст 2016. године. Објавила је збирку поезије „Утроба“ у оквиру едиције „Прва књига“ Матице српске за 2017. годину.

Како у образложењу стручног жирија стоји награђени рукопис „Питоми дивљи пас“ обликовао се непуних годину дана након ауторкиног песничког првенца, али доказује недвосмислен напредак у односу на збирку „Утроба“.

„Баштинећи модерни урбани сензибилитет новије песничке генерације, ауторка иступа ван граница сопства и истраживања пресудних момената личне стварности у један отворенији свет где комуницира са својом околином и људима у њој. Она изражава зачуђеност чудноватошћу актуелног тренутка, но не бежи од њега, већ хрли ка новим искуствима и другачијој поетици, док њен рукопис одликују обимне песме без формалне поделе на строфе и циклусе. Тридесет седам песама обликују садржајну слику свакодневице младе особе која се изражава модерним језиком, одражавајући лични став о друштвеним догађајима и урбаном простору”, каже се у саопштењу о овогодишњем лауреату Сомборског књижевног фестивала.

Текст и фото: М. Мћ

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести