Сомборски књижевни фестивал од 11. до 13. маја

СОМБОР: Други Сомборски књижевни фестивал одржава се од 11. до 13. маја у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ уз подршку Скупштине општине Сомбор.
knjiga iustracija tanjug
Фото: Tanjug

Овогодишњи фестивал је замишљен као тродневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву, окружењу и филму.

Намера ке да се представе актуелне књижевне продукције, те су гости фестивала релевантна имена из домена поезије, прозе, драматургије и издаваштва - Владимир Арсенијевић, Марко Томаш, Јелена Ленголд, Звонко Карановић, Вуле Журић и Марјан Чакаревић.

Уз овај примарни аспект Фестивала, одржан је и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који је јединствен у држави.

Иако постоји већи број конкурса за објављивање прве књиге младих писаца, ниједан не решава проблем друге књиге, те је Сомборски књижевни фестивал понудио одговор на тај проблем. 

На конкурс је пристигло 26 рукописа, а жири је издвојио песнички рукопис "Богови отворених прозора" јагодинског песника Александра Петровића.

Додатни програм овогодишњег Фестивала чини пројекција документарног филма о опусу једног од прошлогодишњих учесника Сомборског књижевног фестивала, Угљеше Шајтинца, "Шајтинац и три приче", уз учешће једног од аутора филма Бошка Милосављевића. 

Сомборски књижевни фестивал одржава се у Српској читаоници "Лаза Костић" и сали Дечјег одељења Градске библиотеке "Карло Бијелицки".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести