Концерт посвећен делима Пучинија и Чајковског у СНП-у

НОВИ САД: Под слоганом "Приче које покрећу", Опера Српског народног позоришта наставља сезону тематским концертом "Приче на задату тему: Пучини и Чајковски" 12. фебруара на сцени Јован Ђорђевић тог позоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"Када смо кренули сезону, идеја нам је била да и у овим условима, опера, као уметност има пуно прича за испричати. Ту водиљу пратио је и програм, тако смо проше године кренули са тематским концертима - Приче на задату тему. Идеја тих концерата јесте да публици понудимо нешто помало другачије, чега иначе нема на репертоару. Дакле, оперски програм, увек на другу тему, у потпуно другачијем, питком паковању и увек уз заиста екслузивне госте" објашњава директор опере Александар Станков.

Овога пута програм се врти око два велика уметника. Ðаокомо Пучини и Петар Илич Чајковски јесу били савременици чији се рад у једном периоду и преклапао.

Иако историјске књиге не дају никакве назнаке да су Чајковски и Пучини заједно радили, па чак ни да су се познавали, обојица су писали невероватне композиције за гудачке саставе, а управо се на томе базира тема следећих Прича на задату тему.

С тим, што планирани концерт на моменте ставља виолончело у фокус и једног од наших најпознатијих виолончелиста - Драгана Ђорђевића.

"Рококо варијације на тему су омаж Моцарту и мени је занимљиво како је један виолончелиста дорадио и скратио дело Чајковског, иако он није био пресрећан због тога. Али чињеница да је то прохватио оставила нам је тако једно лепо дело које ћемо сада имати прилике да чујемо уживо и то после толико времена" каже Ђорђевић и додаје да је енергија која се уживо дели управо оно што га покреће на концертима.

"Мене покреће љубав. Мислим да је то нешто што је покретало и композиторе да напишу већину својих дела. Љубав, туга, срећа, радост, то је све оно што непоновљиво делимо са публиком током концерата и то је енергија која нас, уметнике, сада покреће" наглашава Ђорђевић.

План са почетка сезоне, био је да се тематски концерти - Приче на задату тему - на репертоару нађу једном месечно, па су тако у новембру то биле Приче на задату тему: Фауст и Кармен, у децембру Оперске новогодишње приче, у јануару је то био Оперски гала концерт, а у фебруару су то Чајковски и Пучини.

У складу са тиме на једносатном концерту, којим ће дириговати гост из Пловдива, маестро Диан Чобанов, наћи ће се Пучинијеве Хризантеме, и Серенада за гудаче и Варијације на рококо тему Петра Илича Чајковског.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести