Матица исељеника доделила књижевне награде за 2019.

БЕОГРАД: Књижевну награду "Растко Петровић", коју додељује Матица исељеника и Срба у региону, за 2019. годину добили су Иво Мунћан из Темишвара (Румунија) за животно дело, Илија Шаула из Вест Честера (САД) за роман "Мидар", Горан Врачар из Источног Сарајева (Република Српска) за збирку песама "Исповест лудака" и Силвија Оташевић из Мајамија (САД) за дечју књигу "Олимпијски сан".
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Матица исељеника и Срба у региону награду "Растко Петровић" додељује од 1996. године, у три категорије, за животно дело и за најбоље прозно и поетско дело у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству.

Од ове године први пут се додељује и награда за ствараоце који пишу за децу и младе.

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су недељник "Наша реч" Савеза Срба у Румунији и портал "Штајерске новице" у издању Штајерске заједнице из Марибора.

Уручење награда биће у Матици исељеника и Срба у региону 25. децембра.

Иво Мунћан је рођен је 1943 у Варјашу у Румунији.

Био је наставник и уредник у бројним листовима и магазинима, а поред књижевности бави се публицистиком и преводилаштвом и приређује антологије.

Добитник је многобројних награда, а написао је 101 књигу поезије, прозе и превода за децу и одрасле на српском и румунском. Живи и ради у Темишвару, Румунија.

Илија Шаула је детињство провео на Кордуну, а после "Олује" је отишао у САД

Аутор је седам књига прозе и поезије. Нарочиту пажњу јавности привукао је промислима о животу - кратком прозом "Булевар светлости" и бајковито-филозофском приповешћу - романом "Мидар".

Руководи друштвом "Кордун" из Филаделфије. Живи и ради у Вест Честеру, Пенсилванија, САД

Горан Врачар је рођен 1964. године у Сарајеву. Објавио је књиге "Лет изнад Лукавичијег гнијезда", "Када ти јаве да сам умро", "Кад смо се вољели нас двоје", "Исповест лудака" и "Седми дан" (роман).

Његову песму "Светла Сарајева" објавило је Забрањено пушење, као прву на албуму "Шок и невјерица", а добитник је награда на Видовданским сусретима Соколац, Задужбине Јован Дучић из Требиња, награде за најбољу необјављену збирку поезије коју додељује Министраство културе Републике Српске и награде "Извор" за најбољу песму коју додељује Представништво Републике Српске у Србији.

Силвија Оташевић је написала књиге "Плуркини мускетари" и "Олимпијски сан" које су ђаци београдских основних школа прогласили за најбоље и доделили јој два пута прву награду "Доситејево перо".

Од 2000. године живи у САД. Пре пресељења у Њујорк, где је живела дуже од деценије, била је најмлађи новинар сарадник најтираженијег часописа за тинејџере "Ћао", магазина "Време забаве" и "Осмице“ недељника који је издавала "Борба".

Написала је и модерну бајку "Градић пуфнастог сунца" у жељи да помогне најмлађима да победе страх од мрака. У Принстону је изучавала бизнис и академско писање. Добитник је "Златне значке" КПЗ. Живи у Мајамију и управо завршава четврту књигу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести