Милован Витезовић отворио Сајам књига у Београду

БЕОГРАД: Књижевник и председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић отворио је вечерас Београдски сајам књига, на којем ће своја издања представити 500 излагача, а почасни гост ове године је Египат.
Milovan Vitezović/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Милован Витезовић на отварању Сајма књига

Витезовић је рекао да Србија ове године прославља осам векова аутокефалности СПЦ и да је Сајам књига круна те прославе.

"Према истраживањима у свету, постоји 5.000 српских средњевековних списа и ми ћемо затражити њихов повраћај у матицу. Једног дана изложићемо те списе, макар саградили посебну халу за то", рекао је Витезовић и отворио овогодишњи Сајам књига.

У име земље поцасног госта говорио је директор Међународног сајма књига у Каиру, Хаитам Ал Хај Али.

Он је казао да је Египат стара цивилизација која верује у моћ књиге и да шаље топле поздраве са Нила свим љубитељима књиге у Србији.

Капије сајма за посетиоце отворене су данас у 10 сати, а под слоганом "Писмо=глава" све до 27. октобра у програмима Сајма књига представиће се 500 директних издавача, од којих 60 долази из иностранства.

Током осам дана посетиоци Београдског сајма моћи ће да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију, а љубитељи књиге моћи ће да присуствују многим трибинама и промоцијама нових и вредних издања.

Поред представљања египатских аутора и неколико тематских изложби, биће организовано на десетине трибинских програма.

Неки од наших најбољих писаца и књижевних критичара замениће места, а славни филмски редитељи говориће о свом односу према књижевности.

Велика пажња биће усмерена на живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије годишњице смрти обележавамо током целе године.

Занимљивим разговорима биће осветљен и велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Школски дан 24. октобра биће улепшан дечијим читалачким часом, када ће ученици основних школа говорити стихове бајке Добрице Ерића и Гроздане Олујић, након чега ће најмлађима посетиоцима Љубивоје Ршумовић представити Академију „Сарадници сунца“.

Велику стрип радионицу водиће стрип аутор и педагог Марко Стојановић.

На Сајму књига у Београду, осим издавача из Србије, учествују и издавачи из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Марока, Алжира, Туниса, Немачке, Белорусије, Швајцарске и Албаније.

У изложбеном програму учествоваће Словачка.

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести