Награда Рамонда сербика за Горана Петровића

БЕОГРАД: Награда Рамонда сербика за вишегодишње стваралаштво које је оставило посебан печат у историји савремене књижевности додељује се српском писцу и академику Горану Петровићу.
g
Фото: Youtube Printscreen

Свечаност поводом уручења награде биће уприличена у живописним пределима Сићевачке клисуре на отварању 31. међународне Књижевне колоније Сићево, која се одржава од 13. до 18. септембра 2022. године под покровитељством Града Ниша и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Од ове године у сазиву Савета Књижевне колоније Сићево су Владимир Пиштало, Звонко Карановић, Гордана Митић Живковић, Марко Крстић и Томислав Костић, као и Горан Станковић и Милена Мишић Филиповић испред Нишког културног центра, градске установе културе која је организатор Колоније.

На првој седници Савета именован је трочлани жири за доделу награде Рамонда сербика у којем су поред Љубивоја Ршумовића, прошлогодишњег лауреата и Дејан Стојиљковић и Далибор Поповић Поп.

У образложењу овогодишњи жири наводи да академик Горан Петровић спада у ред наших најбољих савремених писаца, његов опус представља један од најзначајнијих доприноса савременој домаћој прози.

Писац модерног сензибилитета, изванредног стила и живог језика, награђиван, читан и превођен на више од четрдесет светских језика, Петровић је аутор бар два класика савремене српске књижевности, а то су романи "Опсада цркве Светог Спаса" и "Ситничарница код срећне руке" као и низа изванредних прозних остварења, наводи се у саопштењу.

Међународна књижевна колонија Сићево је најстарија таква књижевна манифестација у овом делу Европе.

Њен оснивач је др Михајло Игњатовић, некадашњи нишки писац и књижевни преводилац, а утемељивачи Културно просветна заједница и Друштво књижевника Ниша.

Колонија се од 1991. одржава сваке године половином септембра у Сићеву.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести