Награда „Сава Мркаљ” Ненаду Грујичићу

Награда „Сава Мркаљ” Књижевне заједнице Крајине – Београд за 2017. припала је Ненаду Грујичићу за Антологију српске избегличке поезије „Прогнани Орфеји” (Бранково коло, 2016) и Антологију крајишких ојкача „Пјевај, ори, прозоре отвори” (РТС и Бранково коло, 2017) одлучио је једногласно жири у саставу Душан Ђаковић, Милан Пађен и Никола Корица.
с
Фото: Илустрација

У образложењу жирија наводи се да је песник Ненад Грујичић показао истанчан смисао и стваралачку храброст за састављање важних антологија. Две нове Грујичићеве антологије баве се поезијом и културом Срба Крајишника. У антологији „Прогнани Орфеји”, са компетентним Грујичићевим предговором, доминирају савремени аутори, 116 српских песника који су на својој кожи осетили жиг избеглиштва и прогона. Песнички свет у тој антологији кореспондира са животом, поезијом и страдањем Саве Мркаља (1783-1833), свестраним српским интелектуалцем пореклом са Кордуна, претечом Вука Караyића.

У другој књизи, „Пјевај, ори, прозоре отвори” представљено је певано народно благо динарског човека – крајишка ојкача. То су минијатуре у десетерачком римованом двостиху, у 2.000 примера, са најбољим литерарним карактеристикама. Осим богатог Грујичићевог поговора, по многим оригиналним потезима,  радикалног по дубини засецања ове проблематике, ова антологија први пут у доноси ризницу имена певача ојкаче, близу 1.500 анонимних даровитих људи од средине 19. века наовамо, са географских простора Баније, Кордуна, Лике, Далматинске Загоре и Босанске Крајине.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести