Неле Карајлић: Мислим да је жири погрешио, али не бих се мешао

БЕОГРАД: Примајући награду "Момо Капор" Ненад Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, казао је у свом стилу да је убеђен да је не заслужује. 
nele karajlic
Фото: Youtube Printscreen

"Мислим да нисам заслужио ту награду, жири је погрешио, али ја им се не бих мешао у посао", рекао је Карајлић, којем је награда Задужбине Момо Капор додељена за роман "Солунска 28" у издању "Лагуне".

Он је додао да је "оно докле је он стигао далеко од онога докле је стигао Момо Капор", којег је назвао једним од највећих мајстора српског језика. 

Карајлић је рекао да је за њега највећа награда кад му људи на улици прилазе како би му пренели да су одрасли уз његове песме.

"Једини озбиљан критичар у умености је време. Пре свега морате да поштујете основни аксиом уметности, а то је да је уметник онај који треба да пробуди осећање својим делом у оном ко га гледа, слуша или нешто треће, а под број два је да сте ви својим делом узбудили сами себе. Уметност је ''како'', а не само ''шта''", рекао је Карајлић гостујући на Првој телевизији.

Супруга и оснивач задужбине Моме Капора Љиљана Капор рекла је да је "свестраност Нелета невероватна" истичући да је уметницима непријатно кад их хвале. 

"Момо је говорио да се осећа ужасно кад га хвале, а кад га нападају као риба у води", рекла је Капор. 

Награда "Момо Капор" за књижевност коју додељује истоимена Задужбина уручена је јуче Ненаду Јанковићу, познатијем као Др Неле Карајлић, за роман "Солунска 28" у издању "Лагуне" на свечаности у Скупштини града Београда. 

Признање које се састоји од од сребрне плакете и износа од 200.000 динара, Карајлићу је уручио академник Матија Бећковић. 

Одлуку о додели признања донео је једногласно жири који су чинили писац Мухарем Баздуљ, главниа и одговорна уредница "Одбране" Драгана Марковић и писац Вуле Журић. 

Награда "Момо Капор" додељује се сваке године наизменично за књижевност и ликовну уметност, са циљем да се очува сећање на познатог сликара и писца као и помаже развој уметности.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести