„Ноћна пројекција”, нови роман Ота Хорвата: Приватни живот јунака и једног града

Познати новосадски писац Ото Хорват, који тренутно живи у Фиренци, ових дана је ту, и промовише свој нови роман под називом „Ноћна пројекција“, који је објавила „Академска књига“.
њ
Фото: Youtube Printscreen

У присуству публике, и уз одломке из овог његовог новог прозног дела, које је читао глумац Миљан Војновић, Ото Хорват је у књижари „Зенит“ говорио о том роману, за који је књижевник Фрања Петриновић записао да се „реконструкција пређашњег живота у граду и трагање за поузданим чињеницама тог живота у роману „Ноћна пројекција“, корак по корак, претвара у причање о пореклу, о породици, о судбини и удесу појединих актера пред историјским задатостима, у својеврсну породичну генеалогију, али и у тегобну сторију одрастања, о другости и другачијости, о скриваним породичним причама и тајнама, као и у својеврсни социолошки и историјски водич наслућивања Новог Сада, његових удеса, успона и падова“.

- Налик надахнутом археологу, који од крхотина предмета успева да реконструише неку епоху, Ото Хорват, сугестивно и убедљиво, у пригушеној прозној расвети, реконструише лични и приватни живот јунака „Ноћне пројекције“, али и приватни живот једног града“ – указује Фрања Петриновић.

Да се, међутим, не ради о сетном враћању у прошлост, потврдио је Ото Хорват, одговарајући на питање модераторке Снежане Милетић да ли носталгија фаалсификује нашу личну историју.

- Да не бих био носталгичан, морао сам да се одлучим за једну стратегију писања, а то је квазигротеска, како бих избегао мелодраматичност, или патетику. Мислим да носталгија, сама по себи, не изазива креативност. То је нешто што те блокира, јер се, у ствари, увек враћаш уназад. Мораш некако да искомбинујеш носталгију са нечим да би кренуо даље, напред – напоменуо је овај вишеструко награђивани песник, приповедач и романсијер.

То није карантинска прича, навео је Ото Хорват одговарајући на питање, и додао да је почео да је пише много раније, а и да је остао у Новом Саду, роман би био написан, зато што је разлог сасвим баналан.

- Мора увек постојати неки конфликт, да ли унутрашњи, или спољашњи, да би се нешто креирало. У овом случају, ја сам имао сукоб са једним делом породице који је тврдио нешто у шта ја нисам веровао и онда сам у ствари хтео да им покажем да то што они причају никада није постојало. Никада није постојала фабрика клакера и сода-воде. Тако је то све почело -  наговестио је Ото Хорват.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести