Нови роман Срђана В. Тешина у издању Архипелага

БЕОГРАД: Нови роман једног од водећих писаца средње генерације у српској књижевности Срђана В. Тешина "Моје" управо је објављен у издању "Архипелага", у едицији "Златно руно".
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

"Три одустанка од поезије испунила су узбудљиву и несмирујућу причу новог Тешиновог романа. Једно је одустанак Данила Киша од поезије из кога је проистекла једна од најблиставијих прича модерне српске књижвности. Друго је одустанак пишчеве мајке, Милице Зрнић Тешин, од поезије за коју је добила ране награде и окретање искуствима породичног живота, све до трагичне смрти. Трећи је одустанак самог писца од поезије и посвећивање писању прозе у којој се огледа драма савременог живота", каже Гојко Божовић, главни уредник "Архипелага".

Троје људи различитих људских и књижевних судбина, у различитим тренуцима и вођени различитим мотивима, донели су одлуку да одустану од песништва и та је одлука пресудно утицала на све њихове будуће изборе.

Ту почиње роман "Моје" у коме се преплићу породичне и књижевне историје, друштвена историја друге Југославије и савремене околности, деведесете године и изгубљено време читаве једне генерације, личне и друштвене драме, биографије и имагинација, машта и чињенице, аутофикција и узбудљива прича овог и минулог времена.

Потрага за ишчезлим песницима суочава читаоце са временом које није окончано и са догађајима који и даље учествују у нашим животима. 

"Моје је необична, нестандардна, поштена и потресна књига. Верујем да ће овај роман поново подстаћи и проџарати многе духове, не само мокринске, кикиндске и банатске, али и то је део судбине писца и део судбине књижевности. Роман Срђана В. Тешина ће вас подсетити на ваше изборе и на ваше одустанке, али и на догађаје које сте заборавили и на догађаје које нипошто не желите да заборавите", оценио је Божовић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести