Нови Сад гост на предстојећем Београдском сајму књига

Под окриљем предстојећег 62. Међународног сајма књига, који ће 22. октобра отворити аустријски књижевник Карл Маркус Гаус, предвиђено је одржавање новог програма „Град гост”, а част да буде први у том будућем низу припала је Новом Саду.
djordje pisarev, dnevnik.rs
Фото: Ђорђе Писарев: у његовим романима један од јунака је и Нови Сад

Идеја је потекла од председника Одбора Сајма књига проф. др Зорана Аврамовића, а осмишљавање наступа Новог Сада на највећој манифестацији у региону посвећеној писаној речи на себе су преузели Библиотека Матице српске, Градска библиотека и Културни центар.

Према до сада познатом синопсису, који још може претрпети измене, Нови Сад ће бити гост Сајма књига у петак, 27. октобра. Први део планираног програма, који би се одржао на тзв. Платоу Лазе Костића, требало би да протекне у знаку Матице српске и представљања њених издања кроз пригодна слова председника МС проф. др Драгана Станића, као и академика Мира Вуксановића, директора издавачког центра најстарије српске књижевне, културне и научне институције.

Потом је замишљено да се у првом плану нађе пројекат Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, где би о досадашњим резултатима, као и плановима за будућност, говорили градоначелник Милош Вучевић и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић. Након беседе проф. др Драгана Прола „Књига, реч, библиотека”, фокус би био померен на новосадске издавачке куће, које би представиле своја репрезентативна издања, и то кроз реч уредника, али и појединих писаца...

Идеја је да се на Платоу Лазе Костића представе сви новосадски издавачи, од Матице српске до Културног центра и Градске библиотеке

Ову својеврсну издавачку ретроспективу отворио би Културни центра Новог Сада, потом би следили „Медитеран“, „Агора“, „Солариса”, „Православна реч“, „Психополис“, „Прометеј“, „Академска књига”, као и Градска библиотека. Од аутора ових издавача најављени су, рецимо, Владимир Пиштало, Владислава Гордић Петковић, Предраг Марковић, Душан Патић, Ђорђо Сладоје, Марјан Чакаревић, Иван Димитријевић... На ред би потом дошло издаваштво националних мањина, односно говорило би се о књигама иза којих стоје „Форум“, „Хлас луду“ и „Руске слово”.

За крај педстављања Новог Сада на Сајму књига остављене су промоције пројекта „Боокмарк”, односно књижевно-туристичког водича кроз Нови Сад, затим Змајевих дечјих игара, те две велике књижевне манифестације: Међународног фестивал прозе и Међународног новосадског књижевног фестивала, о којима би говорили уредник „Просефеста“ Недељко Мамула и председник ДКВ Ђезе Бордаш. Само финале „Град гост” било би посвећено Слободану Тишми, Фрањи Петриновићу и Ђорђу Писареву, у чијим је романима један од јунака – Нови Сад.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести