Нови термин Сајма књига од 11. до 19. септембра

БЕОГРАД: Међународни београдски сајам књига уместо традиционалног термина крајем октобра ове године биће одржан од 11. до 19. септембра, као прва јесења манифестација Београдског сајма.
sajam knjiga
Фото: Tanjug (video)

Како је саопштено из Београдског сајма, та одлука је донета како би манифестација прошла што комфорније за излагаче, учеснике и посетиоце, али и због тога што је тај термин вероватнији за одржавање.

Тиме је, наводе, Сајам књига и продужен за један дан.

Иако је, додају, претходно усаглашена, та изнуђена промена термина је међу представницима удружења и групација издавача произвела полемике о њеним пре свега комерцијалним последицама.

"У раскораку између књижевно-уметничке димензије сајма, до којих је већини декларативно и принципијелно стало, и појединачних и групних финансијских очекивања, полемичари су се нашли у сукобу интереса и подељених принципа, који покушавају да разреше преко леђа саме манифестације", наводи се у саопштењу Београдског сајма.

Истичу да најаве појединачних одустајања од учешћа на Сајму један су од већ виђених и очекиваних начина учешћа у тој, како кажу, непринципијелној игри.

Новом термину Сајма књига прилагођени су (од 15. до 19. септембра) и термини још три сајамске манифестације - 51. Сајма образовања и наставних средстава, 6. Медиа Маркета - сајма информисања, комуникација и маркетинга, и 3. Сајма "Једнаки".

Од 29. септембра до 2. октобра "графичари" из региона требало би да покажу докле су стигли у својим областима на 42. Међународном сајму графичке, папирне и креативне индустрије "Графима" и 28.

Бијенални, 10. Сајам наоружања и војне опрема "Партнер 2021", који је по првобитном распореду требало да буде одржан крајем јуна, биће одржан у новом термину, од 5. до 8. октобра.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести