Објављена књига интервјуа са уметником Андрејом Тишмом

„Академска књига“ из Новог Сада објавила је књигу „Субверзија и исцељење – Уметност Андреја Тишме“, аутора Милана Ђорђевића, који у уводу подсећа да овај уметник слави двоструки јубилеј ове године - седамдесети рођендан и пола века успешног уметничког деловања на домаћој и иностраној алтернативној сцени у пољу мејл-арта, фотографије, перформанса, видеа, дигиталних принтова, веб-арта и електронске музике.
д
Фото: Промо

– Књига интервјуа са Тишмом представља систематичан допринос дескриптивно-аналитичком и теоријско-критичком истраживању његовог стварала-

чког опуса, мапираног, историзованог и вреднованог у токовима југословенске уметности друге линије социјалистичког и транзиционог контекста – напомиње у уводу аутор ове књиге Милан Ђорђевић.

Увод у сваки од пет објављених разговора су заправо Ђорђевићеве студије о неком од аспеката, тематици, или области Тишминог уметничког деловања и рада, на шта указују сами наслови ових интервјуа: „Неоавангардно искушавање друштвене моћи уметника“, „Фотографија уметника и уметничка фотографија у опусу Андреја Тишме“, „(Спи)ритуали Андреја Тишме: бестелесни преображаји човека и света“, „Ангажована видеографија Андреја Тишме од 1985. до 2022“, „Косовски конфликт у веб-активизму и ангажованој уметности Андреја Тишме – двадесет година касније“, и „Антиглобалистички техномузички дискурс Андреја Тишме“. На крају књиге објављене су фотографије радова Андреја Тишме, груписаних према насловима поглавља.

- Вазда контроверзан, меко провокативан, апартно уникатан – како га је лична жеђ за разликом у односу на арт претке и сваковрсни мејнстрим обликовала – Андреј Тишма је за само седамдесет година живота и пет деценија своје арт праксе изградио завидан, пођеднако активистички фокусиран, медијски разуђен и планетарно препознатљив опус. То чудо од делатности – реализовано махом неканонски схваћеним, идејно дописаним и расуто формализованим језицима мејл-арта, фотографије, перформанса, видеа, дигиталних принтова, веб-арта и електронске музике – упадљиво је поглавље Нове уметничке праксе у некадашњој Југославији и данашњој Србији – пише у рецензији Владимир Копицл. - Све то красно илуструје и потврђује ова невелика и нетипична, а опет драгоцена дијалошко-студијска књига, примерно снабдевена акрибичним уводима у свако тематско поглавље из пера/њорда филозофа Милана Ђорђевића, као и његовим добро подешеним питањима за којима следе упечатљиве одговорне вербалне каскаде самог Тишме.

Како наводи други рецензент Владимир Митровић, „само летимичан преглед спискова Тишминих изложби, самосталних и колективних, на којима је учествовао, каталога, перформанса, књига и публикација у области ликовних уметности, поезије и прозе, видеа и музичког деловања, говори о аутору великог хуманог и стваралачког потенцијала, који сваку прилику користи да искаже свој уметнички, ликовни па и друштвени ангажман и став, одређујући себе као савремену уметничку појаву која кореспондира са својим временом и окружењем“.

И аутор ове књиге Милан Ђорђевић, осврћући се на Тишмин уметнички опус и ангажман, наводи да је он „у физичкој и виртуелној стварности неуморно узбуњивао, разбуђивао и освешћивао домаћу и међународну публику. Идеолошки субверзивним сликама, ставовима, звуцима и емоцијама, критички јој је указивао на темељне цивилизацијске проблеме и утицао на промену њених медијски произведених мнења у циљу изазивања жељених промена набоље“.

- Сматрам да уметност има дејство на промену свести људи, па самим тим и на догађаје. Не желим овим да придам себи неку сензационалну способност, мени је то сасвим нормално и разумљиво. Радио сам са вером и убеђењем да се јаком концентрацијом и спајањем духовних енергија то може остварити – каже сам Андреј Тишма у једном од интервјуа у овој књизи.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести