Одржана комеморација поводом смрти Гроздане Олујић

БЕОГРАД: Комеморација поводом смрти књижевнице и преводиоца Гроздане Олујић одржана је у четвртак у Удружењу књижевника Србије. 
grozdana olujic
Фото: Youtube Printscreen

У присуству родбине, пријатеља и поштовалаца дела славне књижевнице о Гроздани Олујић и њеним књигама говорили су управник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић, Радивоје Микић, Александар Јовановић, Петар Пијановић и Зорана Опачић. 

Лакићевић је казао да је мало писаца код нас који остали доследни сами себи као што је то случај са Горданом Олујић. 

"Она је следила тај морални императив. Уз Десанку Максимовић била је једина жена песник у раздобљу дугом три деценије. Она свакако спада у великане наше књижевне сцене. Била је је интелектуалац европског формата и жена са изузетно богатим унутрашњим животом. Нека љубав испрати нашу госпођу писца", казао је Лакићевић. 

Микић напомиње да је Гроздана Олујић на самом почетку своје каријере била приморана да прими идеолошке ударце због тога што је као писац увек желела да се изрази о времену и друштву у којем живи. 

"Она је у својим делима одбацивала идеолошке оквире животе и системе вредности који су у њима настајали. На тај начин она изражава искуство авангардних писаца у Србији између два светска рата", казао је Микић. 

Пијановић је истакао да о значају опуса Гроздане Олујић највише говоре награде које је она добила и утицај њених књига на друштво којем припада. 

"Њене књиге су биле изузетно читане. Олујић је заслужила високо место у нашој књижевности. Она је једном прилком казала:''Када будемо заборављени, тада умиремо''. Дела Гроздане Олијић нађачаће заборав и остаће заувек жива страница наше књижевнóсти", казао је Пијановић. 

Јовановић је нагласио да је Олујић живела повучено посвећена писању и породици. 

"Њене књиге су имале различите судбине, али је свака од њих дошла на место које јој припада", казао је Јовановић и додао да је цењена списатељица била велики родољуб. 

У Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" налазе се библиотека и део личне архиве Гроздане Олујић.

Поводом њене смрти Удружење ће у Музеју српске књижевности, које је под његовим окриљем отворен, приказати посебну изложбу ретких потписаних првих и страних издања њених дела, као и део књига са посветама других великана овој књижевници.

Гроздана Олујић рођена је 1934. у Ердевику, гимназију је завршила у Бечеју, а дипломирала је и магистрирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду.

Гроздане Олујић биће биће сахрањена данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљуу Београду.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести