Омаж Ерики Марјаш

Удружење “Женске студије и истраживања” у оквиру пројекта “Знамените жене Новог Сада” објавило је у сарадњи са “Футура публикацијама” књигу посвећену најзначајнијој примабалерини Српског народног позоришта Ерики Марјаш.
д
Фото: Промо

За ауторку Свенку Савић, професорку емериту ово је наставак њеног дугогодишњег писања о балету које су чиниле критике балетских представа али и неколико књига посвећених овој уметности. О значају ове публикације довољно говори податак да следеће сезоне Балет Српског народног позоришта обележава 70 година постојања, а да је монографију о досадашњем уметничком доприносу добила само једна солисткиња – Дијана Козарски.

Књига о Ерики Марјаш свеобухватни је приказ њеног уметничког пута током двадесетогодишње играчке каријере, који је од почетнице довео до директорке Балета СНП. Уз речи саме уметнице, која је у вишечасновним разговорима са ауторком говорила о свом животу и раду, књигу чине и делови из интервјуа објављених у штампаним медијима, али и изјаве њених пријатеља и сарадника. По оцени Свенке Савић, Ерика Марјаш је једина образована играчица која је дошла до самог врха у сопственом ансамблу Српског народног позоришта (којем је остала верна током професионалног живота), али и много више: једина је са успехом гостовала у престоници балета света - Бољшом театру у Москви. Споменуте су и три њене филмске улоге у Булајићевом “Рату”, Радичевићевом “Љубав и мода” и “Доручак са ђаволом” Мирослав Антића.

Ерика Марјаш једина је балерина СНП-а која је са успехом гостовала у престоници светског балета - Бољшом театру у Москви

Кроз разговор о играчкој каријери Ерике Марјаш током шездесетих и седамдесетих година представљен је и део историје Балета Српског народног позоришта, кореографи са којима је радила посебно Георги Македонски, Ико Отрин и Вера Бокадоро, партнери у представама, диригенти, сценографи и костимографи. Она је кореографе, као наводи ауторка књиге инспирисала, давала им је више него што је од њих добијала или узимала. Посебан сегмент посвећен је периоду када је Ерика Марјаш била на месту директорке Балета СНП, у три мандата, на крају играчке каријере од 1982. до 1983, затим од 1995. до 1999, као и од 2002. до 2006. Уз исцрпну биографију, пубикација доноси и сегмент о медијском ођеку професионалног рада ове балерине, награде и признања које је добијала. По речима Свенке Савић, Ерика Марјаш је градећи своју каријеру истовремено изграђивала и уметичку игру у Новом Саду чији је интегрални део. Књига је обогаћена и бројним фотографијама које прате играчку каријеру ове уметнице.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести