Отворена прва библиотека књига на украјинском језику у Београду

БЕОГРАД: Прва библиотека књига на украјинском језику отворена је у недељу, 30. априла у КРОКОДИЛ-овом центру у Београду, објавио је оснивач овог удружењама, књижевник Владимир Арсенијевић на друштвеним мрежама.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Писац је подсетио да је су у марту ове године група од осам издавачких кућа и Удружење КРОКОДИЛ заједничким снагама покренули иницијативу набавке књига на украјинском језику које су првенствено намењене растућој украјинској заједници у нашој земљи.

"Намера ове иницијативе била је и јесте да се људима који су избегли од ратних разарања омогући да се у избеглиштву макар донекле осећају као код куће и да, упркос свим околностима, могу и у расејању да воде нормалан живот налик оном који су оставили иза себе", записао је Арсенијевић на званичној Фејсбук страници.

Издавачи који су омогућили отварање прве библиотеке књига на украјинском језику, која је у недељу у потпуности постављена у КРОКОДИЛ-у су: "Блум",

"Боока", "Финеса", "Геопоетика", "Хеликс", "Штрик", "Трећи трг" и "Urban Reads".

Како је открио Владимир Арсенијевић, око 400 књига за децу и одрасле откупљено је од дистрибутивног центра који је формиран у Кијеву током рата, управо за потребе растуће украјинске дијаспоре, тако да сва та дела могу бити сваког тренутка на располагању читаоцима из Украјине у Београду.

Почетком марта овај контингент књига био је отпремљен у Србију у оквиру хуманитарне акције и путовања делегације КРОКОДИЛа у Украјину, нагласио је Арсенијевић на званичној Фацебоок страници.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести