Песнику и есејисти Јовану Зивлаку награда Никита Станеску

НОВИ САД: У Градском позоришту „Тома Карђу” у Плоештију новосадском песнику и есејисти Јовану Зивлаку уручена је Награда „Никита Станеску” за изузетан допринос савременој поезији.
jovan zivlak
Фото: Youtube Printscreen

У образложењу, књижевник Адам Пуслојић је навео да се Јован Зивлак, после двадесетак књига, преведених и у Француској Мексику, Немачкој, Италији, Мађарској, Словачкој, Русији, Пољској, Румунији, Бугарској... „искристалисао као један од лидера свог песничког нараштаја”, уз оцену да је његова поезија сведена и реска, силовита, а почесто и сурова и црнохуморна.

Признање је Зивлаку уручено у оквиру 30. Међународног фестивала поезије Никита Станску, који се сваке године одржава у част једне од најзначајнијих личности румунске књижевности, рођене у Плоештију 1933. године а преминуле 1983 у Букурешту.

Ценио сам Станескуа, лично сам га познавао, и чини ми велику част што сам понео награду с његовим именом. Станеску је био изванредан песник, неспорно један од највећих балканских и у првом реду највећих европских песника, а оно што је постигао у румунском језику, трајно је и непревазиђено. Ако бих могао да замислим како би требало да изгледа песник, изгледао би управо као Никита Станеску, човек посебне осетљивости, потресен драмом живота, а фасциниран језиком и чудом постојања, изјавио је Зивлак за „Дневник”.

М. С.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести