Почео 8. Београдски фестивал европске књижевности

БЕОГРАД:  Отварањем изложбе цртежа и карикатура Предрага Кораксића Коракса под називом "Чарлс Симић - Мој једини позитивни јунак", синоћ је у Дому омладине Београд почео 8. Београдски фестивал европске књижевности који ће се до 28. јуна одвијати под мотоом "Најбоље од свега. Најбоље за све".
e
Фото: pixabay.com

Оснивач фестивала, директор и главни уредник издавачке куће "Архипелаг", Гојко Божовић истакао је да настављају оно што су њихови читаоци подржали, а то је инсистирање на врхунској савременој књижевности која не прави никакве компромисе, већ од себе и читалаца захтева само најбоље.

"Ми верујемо да књижевност треба да буде видљивија у јавном простору него што је сада и ако буде довољно видљива, биће свима доступна и сви ће имати довољно разлога за квалитетну врхунску књижевност која поставља важна питања, преиспитује старе истине, доноси нова сазнања и није ствар пуке забаве и лакомисленог садржаја, већ представља сусрет са најважнијим питањима савременог тренутка", рекао је Божовић Тањугу.

Читав фестивал је, додаје, замишљен у том опсегу, од карикатура Предрага Кораксића Коракса до нових песама Љубомира Симовића, од панела који се бави тиме да ли је критика у доба популизма и спектакла могућа до сусрета и разговора са великим писцима као што су Илија Тројанов (Немачка), Јани Вирк (Словенија), Владо Жабот (Словенија), Еуген Шуљгин (Норвешка) или Дарко Тушевљаковић (Србија).

"Овогодишње учеснике повезује искрено настојање да се суоче са питањима која данас обликују савремену европску књижевност и савремено европско друштво. Када читамо роман Јана Вирка ''Последње Сергијево искушење'', видимо да је то велика прича о источноевропској транзицији, а када с друге стране читамо Еугина Шуљгина и роман "С неког другог света'', видимо Турску у којој се одвијају процеси који утичу много шире од те земље. У Симовићевим песмама видимо колико он изоштрено посматра савремени тренутак", приметио је Божовић. 

Прави изазов савремене књижевности, сматра, јесте како да остане на нивоу онога што је најбоље и најзанимљивије, а истовремено да се окрене питањима овог тренутка, савременог друштва.

И у сусрету Коракса и Чарсла Симића, који се види на изложби представљеној у Дому омладине Београд, Божовић посматра двојицу уметника који верују да треба да обликују критички изоштрену слику света.

За српско издање Симићеве књиге "Чудовиште воли свој лавиринт", коју је "Архипелаг" објавио прошле године, са кратким есејима, афоризмима и записима из песникове бележнице, Коракс је урадио илустрацију насловне стране и пишчев портрет, као и неколико цртежа инспирисаних том Симићевом књигом, неколико његових карикатура и све то је вечерас први пут изложено као целина, као "траг дијалога двојице уметника и критичких интелектуалаца нашег времена".

"У том сусрету двојице савремених уметника и критичара, имамо подсећање да и уметност и књижевност треба да нас суоче са лицем стварности", истакао је Божовић отварајући изложбу и фестивал.

Београдски фестивал европске књижевности обухватиће током наредних дана шест читања познатих светских и домаћих писаца, што је почело вечерашњим гостовањем Илије Тројанова, затим панел о критици у доба популизма и спектакла и четири пројекције филмова.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести