ПОЧЕЛИ ДАНИ МИЛОША ЦРЊАНСКОГ Бескрајни плави круг и у њему звезда

У Матици српској данас у 11 часова почиње манифестација Дани Милоша Црњанског отварање изложбе цртежа Баћка Милачића „Цртеж сведен на суштину”, да би тачно у подне у свечаној сали наше најстарије књижевне, културне и научне институције песник Иван Негришорац одржао беседу о Бориславу Михајловићу Михизу као тумачу дела Милоша Црњанског.
a
Фото: arhivski snimak

У поподневном програму, у 17 часова, такође у свечаној сали Матице српске, слово „Милош Црњански и Његош” одржаће црногорски књижевник Будимир Дубак. Сутрашњи програм затварају „Писци у Матици српској”, а учествују Радомир Уљаревић, Будимир Дубак, Владимир Пиштало, Драган Јовановић Данилов и Предраг Бјелошевић.

У сали за састанке Матице српске сутра је за 10 часова заказан почетак научног скупа „Роман о Лондону Милоша Црњанског“, на којем су своје учешће потврдили писци и књижевни теоретичари Александар Петровић, Александар Јерков, Ненад Шапоња, Настасја Писарев, Марина Мађарев, Лидија Мустеданагић, Милан Громовић и Софија Филипов Радуловић. 

У 18 часова у свечаној сали Матице српске, у оквиру „Поетског уздарја Милошу Црњанском”, говориће Милица Шпадијер, Лазар Букумировић, Милан Тица, Јелена Марићевић Балаћ, Ленка Настасић, Вања Ковачевић, Тамара Пантовић и Милена Кулић, док у музичком програму учествују сопран Снежана Танасковић и пијанисткиња Јелена Бошњак. Завршница сутрашњег дана биће у знаку сценске поставке „Романа о Лондону” под називом „Сан последње ноћи”, коју ће на Камерној сцени Српског народног позоришта с почетком у 19 часова извести Рајна Ремовић и Александар Бечверди.

Новембарски Дани Милоша Црњанског завршавају се у четвртак, 30. новембра, у Банатском културном центру у Новом Милошеву трибином „Милош Црњански и Његош”, да би после неколико дана паузе манифестација била настављена 4. децембра у Српском народном позоришту изложбом слика Софије Јечине.  Дани Милоша Црњанског биће завршени у среду, 20. децембра, програмом који почиње у 19 часова у Свечаној сали Матице српске, када ће Владимиру Пишталу бити уручена награда Матице српске за роман године, који је, по једнодушној оцени жирија, завредео његов роман „Песма о три света”. 

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести