Познати сви добитници награде “Радоје Домановић”

БЕОГРАД: Награда „Радоје Домановић“ за укупан допринос српској књижевној сатири припала је равноправно писцима и новинарима Боривоју Бори Ољачићу и Миловану Вржини, а награде су одређене и за све остале категорије, саопштила је дирекција Удружења књижевника Србије из Београда, оснивач тог признања.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Лауреат Боривоје Ољачић (1930) из Београда, који је рођен је у Лешници, код Лознице, радни век је провео као хумориста, сатиричар, покретач и аутор емисије „Караван“ на Првом програму Радио Београда, која ове године обележава 60 година постојања.

Други добитник престижне награде Милован Вржина (рођен у Сарајеву 1951), такође из Београда, у каријери је доста свестран - афористичар, песник, прозни писац и дугогодишњи новинар и уредник чувеног сатиричног листа „Јеж“.

О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

Најбољом књигом афоризама на српском језику у 2020. години проглашена је збирка „Боже, упрости нам“ („Прометеј", Нови Сад) аутора Нинуса Нестровића (1965) из Новог Сада.

По мишљењу жирија, науспелија књига сатиричних прича је збирка „Рупе у глави“ (Либерланд арт, Београд, 2020) познатог новинара и писца многих романа Вање Булића (1947).

У овој књизи налазе се хумористичке приче на многе теме као што су породица, односи међу половима, пријатељства, као и сатирични записи у којима аутор осуђује друштвене пороке, откривајући опасну суштину малограђанства и лицемерства.

Признање „Екселенција сатире“ за најбоље стране сатиричаре у 2020. добио је руски писац Константин Мелихан (Санкт Петербург, 1952), аутор већег броја књига из области хумора и сатире и добитник значајних руских признања из те области.

Прошле године објављена је књига његових изабраних афоризама „Модрица на папиру“ („Беосинг“, Београд) преведена на српски језик.

Други, равноправни добитник овог признања је словачки песник, сценариста и афористичар Ондреј Каламар (Зволен, 1958), који је домаћим читаоцима познат захваљујући Антологији словачког афоризма „Муње и громови“ („Српска реч“ из Београда), публиковане крајем прошле године у преводу приређивача збирке Александра Чотрића.

Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено наредних дана у складу са свим епидемиолошким мерама у земљи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести