"Прелистајте" онлајн књигу која је узбунила Приштину

БРИСЕЛ: Књига "Хришћанско наслеђе на Косову и Метохији: Историјско и духовно срце српског народа", због које је Приштина недавно упутила протестну ноту Европској комисији, од сада је доступна и у дигиталној форми.
k
Фото: online.flipbuilder.com

Књига о баштини Србије на Косову и Метохији, њеном срцу у средњовековним временима и кроз отоманску доминацију, која представља најстарију и најбогатију ризницу српске средњовековне историје и културе сада је доступна за прелиставање на следећем линку:

http://online.flipbuilder.com/szto/mnva/mobile/index.html

Ово дело, које се први пут појавило 2015. године у штампаном издању, у средиште медијског интересовања дошло је недавно, када је комесар ЕУ за преговоре о проширењу Оливер Вархеји поделио слику са састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, на којој се у позадини види изложена књига о наслеђу на КиМ.

Књига иначе представља културну историју и наслеђе српског средњовековног краљевства, којим је владала династија Немањић, његов културни развој кроз вековове, а чије је срце било у Рашкој и на Косову.

Реч је о делу на 1. 008 страница, у издању Себастијан Прес-а, чији оснивач је Западна епархија Српске православне цркве у Западној Америци.

Као суизадавачи се наводе Институт за балканске студије, Српска академија наука, Епископски савет Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, Факултет православне теологије у Београду и други. Међу више аутора текстова у књизи најистакнутији су Душан Т. Батаковић, Гојко Суботић, Димитрије Богдановић, Алек Драгнић; Славко Тодоровић, Томас А. Емерт, Сима М. Ћрковић, Артур Еванс, Г. К. Честертон, Атанасије Јевтић, Ребека Вест, Стаматис Склирис, Радован Самарџић, Димитрије Ђорђевић, Сава Јањић и други.

Ова књига је била награђени пројекат дијаспоре на Београдском сајму књига у 2015. години, када је и објављена и њена штампана верзија. Књига је подељена у осам поглавља.

У првом поглављу "Духовни закони и естетска инсигнија Косова и Метохије" говори се о територијама бивше Рашке и на КиМ, где се наилази на видљиве знаменитости које сведоче о средњовековној величини Србије.

Друго поглавље "Косовски завет и историјска судбина Србије" говори о томе да је косовски нови завет изражен у српском стилу и кроз српско искуство.

Треће поглавље је посвећено Косовском боју, где се наглашава да су убијени и османски султан Мурат и краљ Србије, те да победа није била додељена ни Турцима, нити Србима.

Четврто поглавље "Меморандум на Косову и Метохији" сведочи о Христовој Цркви међу српским народом, која је, како се наводи на сајту издавача, делила судбину свог народа током историјског, културног и духовног постојања.

“Српски средњовековни градови и свети храмови Косова и Метохије" је наслов петог поглавља ове књиге, у коме се наводи да је Косово и Метохија било седиште српског краљевства и империје и да је тако представљено кроз историју у свим највећим европским мапама, укључујући оне за време владавине Османске империје од 1459. до 1912. године.

У шестом поглављу се говори о историји, идентитету и наслеђу, док је седмо поглавље фокусирано на период Србије након Косовског боја из 1389. године.

Осмо и последње поглавље овог дела је насловљено "Савремени рачуни обновљене патња или мучеништва" у коме се каже да је Косово постало општи израз који означа сложен проблем и у коме се заправо историја суочава са нашом стварношћу. Књига која је изазвала бурне реакције Приштине је у власништву Мисије Републике Србије у Бриселу, где је, иначе, већ годинама видно представљена у канцеалрији амбасадора Србије при ЕУ.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести