Признање „Невен” Урошу Петровићу

Победник конкурса Књижевне награде “Невен” је Урош Петровић за књигу „Караван чудеса”, у издању Лагуне, саопштила је организација Пријатељи деце.
Naslovnica knjige Karavan Čudesa Foto: dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На овогодишњи конкурс је стигло 80 наслова намењених деци, из 15 издавачких кућа. Жири за белетристику у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет одлучио је, да у конкуренцији 32 књиге, награду „Невен” додели Урошу Петровићу. Најбољи илустратор је Маја Веселиновић за илустрацију књиге „Уљези”, одлучио је жири у саставу Јана Вуковић, Бојан Стеванић и Братислав Миленковић. Жири је ове године у избору имао 33 наслов. Изабрану књигу издала је Фабрика књига.

У категорији популарна наука стигло је 16 књига, а жири у саставу Љубица Урошевић, Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет изабрао је књигу издавачке куће Пчелица „Марија Кири”, ауторке Александре Бојовић.

Уручење награда лауреатима биће 5. октобра у 13 сати у Свечаној сали Скупштине града Београда. Награда се традиционално додељује у току Дечје недеље, а установљена је 1955. како би подстицала стваралаштво за децу, афирмисала ауторе и најуспешнија остварења за децу.

Пријатељи деце Србије је додељују у три категорије: белетристика, илустрација књиге - сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.

К. Р.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести