Проглашени лауреати награде "Стражилово"

БЕОГРАД: Награда “Стражилово” за најбоље песничке књиге објављене у Бранковом колу ове године, припала је равноправно Зденки Валент Белић из Новог Сада, Марку Миловановићу из Сребренице и Милану Громовићу из Новог Сада.
brankovo kolo
Фото: Printscreen

На завршеној седници жири Бранковог кола радио је у саставу Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар.

У њиховом образложењу каже се да у својој другој по реду књизи песама, “Апокрифи по Лилит и друга проклетства”, Зденка Валент Белић демистификује патетичне и препознатљиве обрасце певања на тему жене, то јест односа мушког и женског принципа.

"Осећа се дах учене песникиње, умивене култом библиотеке, у оствареној симбиози лирског и филозофског говора, оне која жели да преиспита митолошке и библијске матрице, да их надогради сопственом визијом света коју поезија најуспешније омогућује”, сматра жири.

Друга по реду књига песама “Свевидећи мрак” Марка Миловановића Маруна, како истичу, доноси снагу претходне и наставља да указује на један очигледан таленат који тражи своје место под књижевним сунцем.

“Књига нам представља формираног аутора, песника на дужу стазу, онога који неће одустати на првој раскрсници или при новом искушењу. Маруновић је песник самосвесног дара који савладава препреке и замке свакодневног света формирајући сопствену путању и стваралачку радост у матерњем језику”, каже жири.

Према њиховим речима, прва књига поезије, “Спирала”, Милана Громовића има снажан поетички карактер здравог херметизма омогућавајући тако формирање рукописа који бисмо могли назвати цорпус херметицум.

“Песнички старт овога аутора припреман је годинама у богатој књижевној лабораторији, усавршаван на стеченим знањима из поезије, теорије и историје књижевности”, наводи жири.

Престижна награда ''Стражилово'' постоји 47 година.

Међу досадашњим добитницима овог признања налазе се Перо Зубац, Драшко Ређеп, Радомир Путник, Зафир Хаџиманов, Борис Лазић, Иван Лаловић, Дубравка Миленковић, Марија Слобода, Валентина Милачић...

Овогодишња награда '''Стражилово'' свечано ће бити уручена на Стражилову 5. септембра, код споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), а на 49. Бранковом колу које ће, сагласно приликама и новим условима, трајати од 4. до 14. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести