Матији Бећковићу Велика повеља Бранковог кола

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ:Академик Матија Бећковић овогодишњи је лауреат "Велике повеље Бранковог кола" за животно дело, једногласно је одлучио жири - Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел.
Matija Beckovic Lucic.jpg
Фото: Дневник (Б.Лучић)

У образложењу жирија истакнуто је да Бећковић наступа и учествује дуги низ година у разноврсним програмима ове манифестације, "дајући његовој мисији особену димензију у очувању култа живородне поезије и њене лековите снаге у свим временима."

"Пре тридесет лета, 7. септембра 1990. године, у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима, Бећковић је свечано отворио 19. Бранково коло беседом о Радичевићевој поезији и том приликом добио високо признање, "Статуету Бранковога кола", а 2008. године, овај угледни песник понео је и Печат вароши сремскокарловачке", подсетио је жири.

Како је између осталог речено, аутентични песнички глас Матије Бећковића, јединствен по стилско-језичком изразу, у пуном смислу речи оригиналне песничке културе, мисаоности и лиризма, сав у корену и жилама матерњега звука и несвакидашњег лексичкога материјала, давао је и на Бранковом колу високу коту уметничке вредности.

Ово престижно признање, додељује се Матији и "за надахнут допринос лепоти и развоју поезије, за стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара и дела Бранка Радичевића".

Бећковић је први песник добитник "Велике повеље Бранковога кола", а досадашњи лауреати су Владета Јеротић, Вера Ковач Виткаи, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић и други.

Признање ће свечано бити уручено у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, на "Пролећним Бранковим данима 2020", који ће по традицији трајати од 15. до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду, ове године у знаку обележавања 196. рођендана Алексија Радичевића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести