„Прометејева“ награда уручена Александру Ђуричићу

НОВИ САД: Данас је у издавачкој кући „Прометеј“ у Новом Саду, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, у присуству градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, уручила награду „Дејан Медаковић“ писцу Александру Ђуричићу за књигу „Чуваркуће - удовице писаца“ у издању Самиздат Б92.
prometej dragana milosevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Уз уметнички програм, уједно је обележено и 29 година од оснивања „Прометеја“, који се током ових деценија сврстао међу највеће домаће издаваче.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је честитао лаурету Ђуричићу на награди и  свима у издавачкој кући „Прометеј“ 29. рођендан. 

Драго ми је да се Прометеј скућио. Постоји партнерски однос између издавачке куће Прометеј и града Новог Сада и поносан сам што смо заједно решили нову адресу за ову кућу где ће се људи окупљати и неговати култ различитог друштвеног дискурса и очувати наше језик и традицију, каже Вучевић на питање колико је управа Новог Сада помогла „Прометеју“ да добије свој нови простор и настави да делује.

Данас сви заједно имамо задатак да младима учинимо књиге занимљивим, поред интернета и игрица, нагласио је Вучевић.

Према његовим речима, Град Нови Сад и Прометеј су пријатељи и партнери, и драго ми је што смо заједнички успели да нађемо нови, бољи простор за њихов рад, где ће наставити да негују отворени дијалог и конкуренцију идеја.

Заједно смо обележили 100 година од завршетка Првог светског рата и Присаједињења Војводине матици Србији, и све што је обележило тај период преточено је у речи и сачувано, између осталих, захваљујући и Прометеју. Заједно се припремамо и за 2021. годину када ће Нови Сад бити Европска престоница културе и показати да смо Српска Атина и мултикултурална заједница која као таква фукционише вековима. Задатак пред свима нама је да млађима помогнемо да заволе књигу и писану реч, у времену доминације мас медија и виралне комуникације и да и њих укључимо у бробу за очување нашег језика и културе, нагласио је Вучевић и честитао добитнику престижне награде.

Фото: novisad.rs

Мало је рећи да сам узбуђен и срећан, прво, јер ми је ово прва награда, а друго, јер носи назив Дејана Медаковића који је интелектуална громада, рекао је добитник награде, Александар Ђуричић.

Он је истакао да му је посебно занимљиво то што је назив награде „За дуго памћење“, јер ми, како је истакао „кратко памтимо да сваки пут то скупо платимо. Платимо и на мосту и на ћуприји“.

Дело „Чуваркуће - удовице писаца“ је настало случајно, када сам хтео да сазнам мало више о великанима наше књижевности и ниховом раду. Помислио сам да њихове жене знају највише о њима, те се наслов и односи на жене писаца чије сам приче сакупио. Тако сам дошао до података о њиховим страстима и заблудама, напоменуо је Ђуричић.

Додао је да сматра да можда они не би ни били тако велики писци да није било тих жена.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, рекла је да је „Прометеј“ један од најзначајних наших издавача, што доказује и низ награда, од којих је последња добијена на Београдском сајму књига. 

Фото: vojvodina.gov.rs

“Прометеј“ је издавач који чува наше културно наслеђе и креира нову културну баштину за наше потомке. Секретаријат подржава све издаваче на територији Војводине, путем суфинансирања и јавних конкурса, истакла је Милошевић и додала да ће Покрајински секретаријат за културу издвојити додатна средства за помоћ војвођанским издавачима за откуп књига и да им на тај начин пруже још снажнију подршку.

Издавачка кућа „Прометеј“ је основана 1990. године у Новом Саду.Само у претходној години објавили су 15 књига, а укупно имају близу 3.000 објављених издања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести