„Просефест” КЦНС ове године у онлајн форми: Награда „Милован Видаковић” Јовици Аћину

Међународна књижевна манифестација “Просефест”, коју по 14. пут организује Културни центар Новог Сада ове године ће због епидемиолошке ситуације бити одржан у онлајн форми.
Prosefest
Фото: Printscreen

Програм фестивала биће доступан најширем аудиторијуму на званичном Јутјуб каналу КЦНС од 16. до 18. децембра. И ове године уприличен је уводни програм “У сусрет Просефесту” који ће бити одржан 15. децембра и посвећен је недавно преминулом изузетном младом писцу из Босне и Херцеговине Бекиму Сејрановићу.

Награда која се додељује на овом фестивалу, названа по писцу из 19. века Миловану Видаковићу, творцу модерног српског романа, ове године је припала познатом приповедачу, есејисти и романописцу Јовици Аћину.


Програм „Просефеста”

У разговору о делу Бекима Сејрановића 15. децембра учествоваће Ђорђе Деспић, Срђан Срдић и Драган Бабић. Дан касније је свечано отварање на коме ће бити уручена награда “Милован Видаковић” Јовици Аћину, а о његовом делу ће говорити Марјан Чакаревић, представљена Писма Виктора Јерофејева, прошлогодишњег добитника, док ће у музичком програму учествовати Васил Хаџиманов. О Карилу Филипсу, 17. децембра говориће Аријана Лубурић Цвијановић, дело Дарка Цвијетића представиће Зорана Симић, а о Румени Божировској говориће Драган Бабић. Последњег дана, 18. децембра о Лани Басташић говориће Ана Марија Грбић, а о Семездину Мехмединовићу Драган Бабић. У свим разговорима учествоваће и ученици новосадских гимназија.


Главни фестивалски програм угостиће реномиране ауторе из земље и иностранства, а публика ће имати прилику да сваког дана од 12 часова прати он лајн књижевне разговоре. Гости 14. Међународног фестивала прозе “Просефест”, уз Јовицу Аћина су две ауторке млађе генерације Румена Бужаровска (Северна Македонија) која је уврштена међу десет најзанимљивијих савремених европских писаца и Лана Басташић (Хрватска/Србија) чији је роман првенац “Ухвати зеца” добио Европску награду за књижевност и био у најужем избору за НИН-ову награду. Гости фестивала ће бити и два писца из Босне и Херцеговине Семездин Мехмединовић и Дарко Цвијетић, а путем видео линка у програм ће се укључити и Карил Филипс из Велика Британије. Његову књигу “Далека обала” управо је објавио Културни центар у сарадњи са Партизанском књигом и то је први наслов овог аутора преведен на српски језик.

По речима професорке Драгане Бошковић “Просефест” је јединствен пројекат јер је намењен пре свега младој публици која тек стасава и формира свој читалачки укус. И ове године уз књижевне критичаре разговоре са писцима модерираће новосадски гимназијалци којима се у живом сусрету са ауторима омогућава да открију лепоту читања савремених дела. Драгана Бошковић, чији ђаци годинама учествују на “Просефесту, указује да овај фестивал професорима нуди подршку у борби за књигу, за културу читања, али и дијалог и промишљање и да се управо на тим “живим” часовима највише научи.

Просефест је до сада угостио више од стотину познатих писаца из Србије, региона и света, аутора различитих генерација, коју су учествовали на више од 300 књижевних сусрета, а пратило их је око 30.000 посетилаца.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести