РАША ТОМАНОВИЋ, АУТОР РОМАНА „САМО СВОЈ” О овој књизи ће се тек причати

Новинар и писац Раша Томановић након објављивања треће књиге „Само свој” у интервјуу за наш лист открива шта га је навело да напише књигу која је аутобиографска.
1
Фото: Dnevnik.rs

Овај шармантни младић који зрачи ведрином и позитивношћу упркос свим недаћама које му је живот донео, открио је неке занимљиве детаље у овој књизи, надајући се да ће помоћи другима на њиховом животном путу.

Како сте уопште дошли на идеју да напишете једну такву књигу која вас открива у једном новом светлу и отвара многе табу теме?

- Ова књига је аутобиографског карактера. Ово ми је трећа књига, прве две су биле песме али на крају друге књиге сам написао једну причу и тада сам спознао да ми проза одговара. У плану је и четврта књига за коју сам већ написао прву причу. У овој књизи открио сам невероватне ствари на тему вршњачког насиља чија сам био жртва, као и о многим тешким темама из мог живота о којима сам ћутао двадесет година. Ова књига је подстрек младима да никада не ћуте о ономе што осећају и да се увек обрате за помоћ. Ја нисам наишао на разумевање надлежних из школе када сам затражио помоћ. Том периоду је посвећена прва прича „Тајна у души закопана”.

Која вам је омиљена прича коју бисте издвојили?

- Свака прича је на свој начин занимљива издвојио бих поред ове прве приче и сторију „Живот није увек фер” која говори о тешкој борби између живота и смрти мојих родитеља, о једном паженом и маженом дечаку за кога не постоји необорива препрека и нема врата која неће отворити како би помогао својим најближима. Затим прича „Смртоносна провалија” о момку који је запао у канџе наркоманије, која разбија многе табу теме. Драго ми је што кроз новинарство и књижевност могу позитивно да утичем на људе да им пренесем нешто племенито, да им нека моја искуства помогну у животу. Ситнице живот значе, али због брзине живота често то не примећујемо.

У вашим причама се помињу и познате Новосађанке?

- Занимљиво је да  напоменем да сам у причи „Равница чува успомене” сакупио романсиране биографије наших шест Новоосађанки са којима ме је спојио „Пан радио” на коме сам радио. То су Љиљана Петровић, Миња Совиљ, Кристина Розић Мима, Вукица Вељовић, Ивана Олујић Олује и Дара Бубамара. Миња Совиљ је последње гостовање пред смрт имала код мене у емисији „Раша и пријатељи” на Пан радију, у новембру 2006.

Који је најпозитивнији и најнегативнији коментар био када сте најавили излазак књиге?

- Нисам добио ни један  негативан коментар. Рекли су ми да их је дирнула моја искреност што о свему отворено говорим, отуда и јесте наслов „Само свој”.

Да ли сте размишљали о екранизацији књиге?

- О овој књизи ће се тек причати. Мислим да би за било ког редитеља било занимљиво да од ових двадесет прича направи серију због свих невероватних људи и ствари које су ми се догодиле. То су све догађаји који су  тињали у мени двадесет година, а сада су коначно испливали и надам се да ће помоћи другима да не направе исте грешке.

Милица Ћирић

фото: Филип Бакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести