Роман Гвоздени облаци Бранислава Јанковића

БЕОГРАД: У кафеу књижари Делфи у СКЦ вечерас је одржано представљање новог романа Нишлије Бранислава Јанковића "Гвоздени облаци", пети роман у издању Лагуне.
knjiga
Фото: pixabay.com

О новој хроници истражитеља и распопа Јеврема Утвића говорили су писац и пишчев земљак Дејан Стојиљковић, који је и уредник књиге, а промотер је била представница за односе са јавношћу Лагуне Маја Шарић.

Како је препричала Шарићева овога пута радња се одвија у Нишу у 19. века и радња овог историјског трилера почиње убиством жене у харему Зекерија-паше, једног од заповедника града. Пошто не може да сам пронађе убицу, паша тражи помоћ од Узун-аге, свог највећег непријатеља, да пронађе и доведе распопа Јеврема Утвића, развратника и бившег убицу, припадника Обреновићеве тајне полиције.

Иако му је глава уцењена због учешћа у Милојевој буни, Јеврем се одазива позиву, али ни његово присуство на пашином двору не спречава нова убиства. У лагумима испод пашиних дворова распоп проналази тајне које ће бацити сенку сумње на сваког у истрази.

Утвић постаје свестан да злочини нису самопука и насумична смакнућа и да трагови водедо грчких фанариота Србије, Стамболаи...једне жзене Булут хануме главне жене Зекерије Паше.

Бесомучна потрага води читаоца од циганских шатри до турских зидина, од спаљених српских села до нишких џамија, од издаја до вечних пријатељстава, од сенки до сунца. И до једне љубави због које се паша и ага никада неће помирити.

Према речима Дејана Стојиљковића, Јаковљевић пише тако да сваки читалац мора да чита његове књиге до последњег даха, колико су вешто написане са пуно неочекиваних заплета и изузетно занимљиве преписке која чини добар део приче.

Стојиљковић је Јаковљевићевог истражитеља упоредио с детективом Херкулом Поароом Агате Кристи, али који поседује српски менталитет.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести