Шест песничких књига у ужем избору за награду Васко Попа

Шест песничких књига нашло се у најужем избору за престижну Награду „Васко Попа”: „Галгал” Злате Коцић (Повеља, Краљево), „Долазеће доба” Бојана Јовановића (Завод за уџбенике, Београд), „Острво” Бранислава Матића (СКЗ, Београд), „Кћери зар не видиш да горим” Иване Максић (Трећи трг, Београд), „Листања” Милана Буњевца (Свет књиге, Београд) и „Авети атара” Радивоја Шајтинца (Градска народна библиотека, Зрењанин).
knjige
Фото: pixabay

Подсетимо, ово престижно књижевно признање установљено је 1995. и додељује се за најбољу новообјављену књигу песама на српском језику или за избор поезије који садржи релевантан обим нових песама, а установљена је с циљем да афирмише савремену српску позију, уважавајући доприносе Васка Попе и његово непроцењиво служење модерној песничкој речи. Међу досадашњим лауреатима су и Стеван Раичковића, Иван В. Лалић, Вујица Решин Туцић, Новица Тадић, Драган Јовановић Данилов...

Ове године је на конкурс пристигло 85 наслова објављених у 2020. години, а жири, у којем су Владимир Гвозден, Дејан Алексић и Јован Зивлак, констатовао је да је продукција разноврсна и да у великој мери изражава снажне доприносе заступању модерног духа у поезији. „Иако без  посебне наклоности актуелне културе и друштва, поезија опстаје као израз и допринос битним разговорима са друштвом, културом, историјом и човеком уопште”, оцена је жирија, који ће одлуку о лауреату донети најкасније 27. јуна . 

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести