Србљановић: Немогуће одвојити политички и књижевни опус Хандкеа

БЕОГРАД: Професорка и драмска списатељица Биљана Србљановић сматра да је немогуће одвојити политички од књижевног опуса Петера Хандкеа и да аустријски писац не заслужује Нобелову награду.
BiljanaSrbljanovic01 Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Хандке не може да добије Нобелову награду јер је негациониста геноцида на самом крају двадесетог века. Да је у питању књижевник који је писао генијалне драме и има завидан опус, али је отворено негирао холокауст и ишао на сахрану Ајхману, да ли би икоме пало на памет да му додели Нобелову награду?", упитала је Србљановић за Талас, уз оцену да је Хандке "ђубре негационистичко".

Како преноси Курир, Србљановић оцењује да је та одлука велики привид жирија.

Не доводи се у питање таленат писца, али човек је ишао у Сребреницу, зна шта се тамо дешавало и одлучио је то да негира, тврди Србљановић и додаје да се читава расправа о Хандкеу своди на "питање свих питања: однос према Сребреници".

На питање да ли је уопште могуће одвојити политичко од књижевног, Србљановић каже да би то можда било изводљиво у неким случајевима, али не и у случају Хандкеа.

Хандке не пише поезију о пролећу и цвећу, он пише политичку литературу. Чак и његове најбоље старије драме су политичке пар екселанс, а у последње време пише политичке памфлете, не може да се сабере откад је посрнуо, сматра Србљановић.

Kol
13.12.2019 • 13:47
I naravno da se javi mediokritet da sudi o delu nobelovca
paor
13.12.2019 • 13:50
Sreća te imademo ovako univerzalnu sveznalicu o politici. A po čemu je dotična poznata u svetu?
dijaspora
13.12.2019 • 16:56
E sram te bilo! Jos jednom nisi propustila priliku da pokazes ko si, sta si I za koga radis!
Lj.G
13.12.2019 • 19:25
Srbljanoviceva je "skandal majstor" u svakom smislu tako da nije vredna bilo kakvog komentara. U nekom svom umisljenom Egu valjda misli da treba da objavi komentar...i to o Handkeu ! Pa koja je ona "persona", covek nema po cemu pametnom da je pamti !
EUR/RSD 117.5768
Најновије вести