Стојановић: Сајам књига светионик у мраку неукуса и кича

БЕОГРАД: Ова књига је састављена од прича које осам година причам својој ћерки Нађи пред спавање, казао је наш водећи дизајнер Славимир Стојановић, који је потписивао своју несвакидашњу сликовницу “Сингл Лумба и Дрво чаробних оловака” на штанду Лагуне у оквиру програма београдског Сајма књига. 
slavimir stojanovic
Фото: Youtube Printscreen

Ово необично издање проглашено је за најлепшу дечију књигу на актуелном Сајму књигу, заједно са књигом Љубивоја Ршумовића “Шумкула у шкрипцу - Баснословно бајковање”, коју је илустровао Душан Петричић. 

Стојановић уз осмех прича да његова ћерка Нађа има савршено памћење и да због тога сваке вечери измишља нове приче. 

Не смем да поновим причу никако. Стално сам измишљао нове конструкције о авантурама девојчице Синги Лумба која је добила име по Нађиним апелима да јој се “одбегли” хелијумски балон спусти са плафона. Викала је “Синги лумба” и ја сам схватио да то звучи фантастично и да имамо бренд, рекао је у четвртак Стојановић. 

Он напомиње да је ова сликовница отвара серију од три књиге које ће се заједно звати “Авантуре Синги Лумбе”.Слоган те едиције је “Измишљотине стварних догађаја”.

Девојчица решева проблеме цртајући решења, а у томе јој помаже дечак са Планете плавих облака Филипо Биби који свира магичне иструменте. Када споје своје таленте имају решење за проблеме. Намера ми је да кроз ове књиге промовишем људскост, доброту, заједништво, саосећајност... све те заборављене врлине код људи, казао је Стојановић. 

Он напомиње да је Сајам књига светионик у мрачној поплави неукуса и кича који нас окружују. 

То је наша реалност деценијама. Већ одавно смо морали да прихватимо неукус и кич као чињеницу и да се против тога боримо. Верујем да је пуно људи прихватило све то као део сопствених живота. Стотине хиљада људи прође кроз овај светионик једном годишње и то је добро, казао је Стојановић. 

За њега нема дилеме да свако мора прво да поправи “своје огледало”. 

Наши људи се огледају у огледалима која им пружају погрешну слику. Људи се нерадо мире са стварним одразом у огледалу, са истином о себи. Живимо од данас до сутра да убедимо себе да смо у реду, казао је Стојановић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести