Сајам књига: "Академска књига" - издавач године

БЕОГРАД: "Академска књига" из Новог Сада проглашена је данас за издавача године на 62. Међународном београдском сајму књига.
1
Фото: Dnevnik.rs

У образложењу жирија који су чинили проф. др Драган Симеуновић, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић, проф. др Тиодор Росић и Желидраг Никчевић, наведено је да “Академска књига” континуирано објављује репрезнтативне наслове из области књижевности, философије, науке и уметности угледних домаћих и страних аутора.

Жири је оценио да особеност тог издавача јесте у афирмацији неспорне стваралачке вредности.

У ужем избору за издавача године били су и “Службени гласник”, “Завод за уџбенике”, “Геопоетика” и зрењанинска “Агора”.

Награда за издавачки подухват године равноправно је припала књигама “Савремена немачка драма” у издању “Zepter book world” из Београда и “Сто представа балета и уметничке игре наших простора” коју су објавили “Цицеро” и “Орион Арт” (Београд).

Награда за најбољу дечју књигу године припала је Јасминки Петровић за наслов “Све је у реду” у издању “Креативног центра”.

Најбољи издавачи из дијаспоре у 2017. години су Академија наука и уметности Републике Српске за Енциклопедију Републике Српске и Књижевна задруга Српског националног савета из Подгорице за књигу “Ћирилични натписи Старе херцеговине” Горана Ж. Комара.

Посебно признање за допринос у области науке додељено је делима “Јасеновац” Василија Крестића и Мире Радојевић у издању САНУ и “Robust Digital Processing of Speech Signals” чији су аутори Бранко Ковачевић, Милан Милосављевић, Младен Веиновић И Милан Марковић, а издавач “Спрингер” и “Академска књига”.

Специјално признање за издавача жири је доделио Српској књижевној задрузи.

Специјално признање за књигу деле колекција “:Одговори” од 216 књига Милоша Јевтића у издању Београдске књиге, едиција “Монографије” у 30 књига И издању Учитељског факултета Универзитета у Београду И едиција “Енциклопедија филозофских наука” Николе Кајтеза (Завод за културу Војводине).

Жири у саставу професор Факултета примењених уметности Југослав Влаховић, доц. ФПУ Тијана Којић и доц. ФПУ Оливера Батајић Сретеновић, доделио је награду “Богдан Кршић” за најлепшу књигу на Сајму наслову “Докторати у прози” аутора Николе Здравковића и Ивана Умељића, у графичкој опреми Милене Савић и издању Центра за промоцију науке.

Награду за најлепшу дечју књигу, одлуком истог жирија, равноправно деле: “Путовање по Србији” Симеона Маринковића са илустрацијама Марице Кицушић у опреми Душана Павлића (Креативни центар), “Шункула у шкрипцу” Љубивоја Ршумовића са илустрацијама Душана Петричића у опреми Јелене Радојчић (Лагуна) и “Синги Лумба” Славимира Стојановића са илустрацијама И у опреми аутора (Лагуна).

Сања Половина је добила Специјално признање за младог дизајнера за књигу “Доручак код Тифанија” Трумана Капотеа (ИПЦ Медиа) и дело “Књижевна фантастика” у издању “Контраста”.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести