СТРИП ПРОГОВАРА ТАМО ГДЕ ВЛАДА ЋУТАЊЕ Мушко или женско, живот или смрт

Можда мало предраматично, али наслов овог текста указује на озбиљност проблема са којима се сусрећу родитељи деце којој пол није могуће дефинисати по рођењу.
1
Фото: И. Бурић

Захваљујући стрипу „Доста је са ћутањем“, сада ће се са овим упознати љубитељи уметности, а након његове промоције крајем прошле недеље у Француском институту у Србији, утисак је да би боље било да се упознају лекари и правници.

- Интерсексуалне су особе са неразвијеним или делимично развијеним такозваним полним хромозомима. Они људи чија тела не одговарају подели на дечаке/ девојчице и мушкарце/ жене. На светском нивоу њих је 1,7 одсто од укупне популације, а тај број је још већи, јер се неке од карактеристика везаних за овај феномен развију касније, најчешће у пубертету, а неке открију још касније – објаснио је Кристиан Ранђеловић, директор Организације за полно и родно варијантне особе „Икс-ипсилон спектрум“, од којег је потекла идеја да се бар део јавности боље упозна са овом темом путем стрипа. 

Ранђеловићеву идеју о настанку првог европског, а тек другог светског стрипа о интерсекс или међуполним особама подржао је прво Француски институт у Србији, затим и Гете институт Београд, регионална канцеларија Фондације „Хајнрих Бел“ и „Комуникарт“ Панчево. Идеју је сценаристички обликовао Павле Зелић, за илустрације су ангажоване све познатије „Стрипотетке“, маестралне илустраторке Ана Милојковић, Драгана Радановић, Јана Адамовић и Даница Јевђовић, а издавач је био „Систем комикс“. 

- Постоји преко 40 интерсекс варијетета. Стрип претаче приче људи са којима ја радим, едукативан је и може да помогне. Интерсекс заједница је невидљива, лекари ћуте, а често и родитељима препоручују да никоме не причају о томе. То води до зачараних кругова усамљености, ћутања, а ћути се и о интервенцијама по рођењу, неадекватним хируршким захватима који остављају ожиљке и трауме за читав живот – открива Ранђеловић веома интересантну, а готово потпуно непознату причу о делу популације за који нико не зна захваљујући такозваној нормализацији.

- Сви смо ми много више слични, него што смо различити – својеврсан је закључак илустраторке Јане Адамовић, која је илустровала причу „Сви треба да знају шта другарство значи“. У њој, пратимо два пара од којих се један одлучује да пол његовог детета остане недефинисан, а други за хируршку интервенцију и хормонску терапију.

И остале приче носе називе из стихова популарних песама. „Хоћу да знам куда води овај пут мене и живот мој“ је прича о девојци која у пубертету сазнаје да није попут осталих у друштву. Њену борбу илустровала је Ана Милојковић за коју је посебна победа у овом пројекту било то што јој је уважена сугестија да се епизода заврши хепиендом, као и то што је за њен стрип између неколицине понуђених решења визуелни идентитет одабрала група студената комуникологије, која је тако и активно учествовала у едукацији и продукцији.

„Ја само волим патике, патике за трчање“ је прича коју је илустровала Драгана Радановић. Говори о проблемима у одрастању и осамостаљивању у контексту друштвене неприхваћености. Драгана Радановић је навела да је заједно са колегиницама из Удружења „Стрипотетке“ на овај задатак гледала као на истраживачки рад, а не наруџбу да се илуструје готов сценарио. То јој је било најзначајније. 

Даница Јевђовић је у епизоди „С оне стране дуге где љубави има у сваком зрну неба“ илустровала причу о брачном пару који тек при покушајима да добију дете открива интерсексуалност и покушава да се избори са низом невоља у вези са тим. Линијом и бојом покушала је дочара сву тежину појаве за коју је тек радећи на пројекту схватила колико је непозната у нашем друштву. 

Србија није једина земља у којој се мало зна, а отприлике још мање говори о теми интерсексуалности. Поред уобичајеног питања родбине и пријатеља: „Шта је, дечак или девојчица?“, ситуацију не олакшавају родни стереотипи карактеристични за патријархална друштва. Право изненађење је ипак да се у пракси као што је медицинска, или у праву, које код нас још увек не познаје институт полне неодређености, уопште не обезбеђују услове за ментално здравље и гарантовану равноправност. 

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести